Details Update

WASTENOT IV

Op dinsdag 28 oktober 2025 is dit bier gebrouwen die we: WASTENOT IV zijn gaan noemen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Red ale.

Het recept is gebrouwen op basis van het recept achter deze link➚.

🌞 Brouwdag

Een kleine batch als proefbrouwsel. Op meerdere vlakken. Ik probeer te achterhalen of mijn aanname klopt dat de bijsmaak die ik vaak meen te proeven in onze bieren het gevolg is van te lang in het vergistingsvat liggen. Zonder over te hevelen/pompen naar een tweede vat (secundaire vergisting?/nagisting?). In het brouwsel WASTENOT II is hiermee rekening gehouden door niet te lang te wachten met bottelen. En inderdaad proefde ik hier de bijsmaak niet. De stijl van dat bier laat echter veel ruimte om te maskeren. Daarom nu een lichter bier aan het brouwen waar ik dezelfde test wil doen. (Eergisteren met Chris ook gebrouwen, maar dit brouwsel heeft zo veel andere variabelen (vooral doordat we voor het eerst met de Brewzilla brouwden) dat dit geen goeie test is. Denk ik. Ik heb het recept uitgewerkt op Brewer's Friend op basis van een ander recept daar (zie link hierboven).

Een ander experimenteel onderdeel is het vergistings-"vat". De Belgische dubbel achtig (WASTENOT III) van afgelopen zondag staat te gisten in de klimaatkast. Deze WASTENOT IV moet daar eigenlijk bij maar een extra vergistingfles past niet meer in die kast, ook al is deze inmiddels vervangen door een groter exemplaar. Daarom nu een experimenteel "vat" dat bestaat uit een vaas met een siliconen afsluiter. Hier zou de bij het vergisten ontstane CO2 uit moeten kunnen ontsnappen. Een plankje met een gewichtje er op als tegenwicht. Het voelt doeltreffend. We gaan het zien....

We brouwen nog steeds met restjes...

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, kleine pan, 14 liter.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 7 liter Deventer Diep als maischwater gebruikt. Aan dit water is 1/2 espressolepel citroenzuur toegevoegd.

🌾 Mouten
Dit geeft een totale moutstort van: 950 gram. Dit is een stort van 136 gram mout per liter water.

🗑️ Maischen

We startten met maischen om 13:30 met deze tijden en temperaturen:

Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 60 minuten en was dus klaar om 14:30. Na het maischen bleef er 6.5 liter wort over in de ketel aan het begin van de kook.

🫧 Dichtheid na maischen

De voorlopige dichtheid is aan het einde van het maischen zowel met een hydrometer als met een refractometer gemeten. De hydrometer gaf een SG van 1.035 aan. De refractometer: 9.1 Brix wat via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) een SG betekent van 1.035. Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.04 .

🔥 Koken

Het koken startte om 14:47 en was klaar om 16:00. Het koken duurde dus 73 minuten.

Aan het einde van het koken was er nog 5 liter wort over (verdamping).

❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (of andere ingrediënten) toegevoegd:
🫧 Oorspronkelijke dichtheid (OG)

De dichtheid is aan het einde van het koken zowel met een hydrometer als met een refractometer gemeten. De hydrometer gaf een OG van 1.046 aan. De refractometer: 12.2 Brix wat via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) een OG betekent van 1.047. Bij twijfel houden we de hydrometer aan. De OG is daarom 1.046.

❄️ Koelen

Na het koken is vanaf 12:03 de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld. Het koelen was om 16:30 klaar. Uiteindelijk is er 4 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is de wort aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)


🌜 Einde brouwdag...

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...



🧪 Vergisten

Vergisting gebeurde met 5 gram Safale S-04 bij een temperatuur van 22 ℃. Vergisting vond plaats in: Vaas met deksel.

✳️ Dryhop

Dit bier is niet ge-dry-hopped.

❄️ Cold crash

Voor dit bier is een cold crash gestart op woensdag 5 november om 16:30. Door het (jong-)bier sterk te koelen (+/- 3℃) aan het eind van de vergisting daalt veel trub naar de bodem zodat het bier helderder wordt. Dit heet "cold crashen". Wij doen dit in de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden).

🫧 Einddichtheid (FG)

De einddichtheid (FG) is aan het einde van de vergisting met een refractometer gemeten. Deze was: 6.2 Brix . Dit betekent een FG van 1.011 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) . Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.04 .

👓 Klaren

Er is geen klaringsmiddel toegevoegd.

✨ Alcohol

Voor het berekenen van het alcoholpercentage zijn twee gegevens nodig: De dichtheid van het bier vóórdat de gist suiker omzette in alcohol (oorspronkelijke dichtheid, OG, Original Gravity) en de dichtheid ná het vergisten (uiteindelijke dichtheid, FG, Final Gravity).

Omdat zowel OG als FG bekend zijn kan het alcoholpercentage bepaald worden. Door deze te berekenen komen we uit op een percentage van: 4.6%, afgerond 5%.

🍾 Bottelen

Op vrijdag 7 november is er gebotteld. Er konden uiteindelijk 10 flesjes uit de vergistingsfles gehaald worden. Dit zijn flesjes van het type BNR / Euro. Om koolzuur in het bier te krijgen is per fles 5 gram suiker via een suikeroplosing toegevoegd.

⏳ Hergisten en rijpen

Na het bottelen van het bier wordt deze beter als deze wat tijd krijgt. Eerst sowieso twee weken hergisten op fles (voor koolzuur, vergistingstemperatuur) en daarna rijpen in de kelder. Wij houden als vuistregel aan in tenminste vier weken en daarna drie weken per procent boven de 5%. Dit bier heeft een percentage van ongeveer 5% Alc. Dit betekent dat het bier goed te drinken is na ongeveer 4 weken rijpen. Omdat er is gebottled op vrijdag 7 november, komen we even uit op een datum van ongeveer 5 december 2025.

🍺 Proefnotities

Er zijn (nog) geen proefnotities.