
| BIGBIER
🌞 Brouwdag
Op zondag 30 maart is dit bier gebrouwen die welluidend de naam: BIGBIER heeft gekregen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Dubbel amber hybrid.
Een bijzonder brouwsel waar we de nodige liters van zullen brouwen. Omdat we meer dan 100 flesjes nodig hebben, brouwen we zo'n 30 liter. Hierom combineren we op de brouwdag de volume van de grote pan (8,5 liter in vergistingsvat) en de kleine pan (6,5 liter in vergistingsvat) zodat we in totaal met een kleine 15 liter eindigen. De bedoeling was dat we de doubleur zouden gaan brouwen, maar omdat de Munich mout op was (ook bij de leverancier) daarom een variant.
We zijn begonnen met de kleine pan en daarna schroten en terwijl deze aan het maischen was geschoot voor de grote pan. Op deze manier ontstond er een half uur tijdverschil tussen beide pannen wat goed werkte maar we zorgde dat we de hele tijd bezig waren.
In deze beschrijving volgen we de grote pan. De kleine pan was vergelijkbaar, alleen een half uurtje eerder.
Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.
Bron recept: https://lttrp.nl/20240929
🌾 Mouten
- 1800 gram Pilsener. (53%).
- 390 gram Munich. (11%).
- 950 gram Vienna. (28%).
- 190 gram Caramel Munich. (6%).
- 70 gram chocolate wheat. (2%).
💧 Water
Aan de start van het maischen is 14.7 liter Deventer Diep gebruikt. Aan dit water is 1,5 espressolepel citroenzuur en 1,5 espressolepel gips toegevoegd.
🗑️ Maischen
Het maischen ving aan om 11:12. Gemaisched werd volgens het volgende schema:
- 30 minuten op 67 ℃.
- 32 minuten op 70 ℃.
Merk hierbij op dat inbegrepen in de genoemde tijden is de tijd zijn om de genoemde maischtemperatuur te bereiken.
Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 62 minuten en was dus klaar om 12:14.
Na het maischen en het verwijderen (en uitknijpen) van de brouwzak bleef er zo'n 12.5 liter over aan het begin van de kook.
🔥 Koken
Het water was om 12:43 aan het koken en was klaar om 13:43. Het koken duurde dus 60 minuten.
❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (en eventueel andere ingrediënten) toegevoegd, variërend in moment en hoeveelheid:- 20 gram Cascade. Toegevoegd na 0 minuten.
- 291 gram Bruine basterdsuiker. Toegevoegd na 45 minuten.
❄️ Koelen
Aan het einde van de kooktijd met haar verdamping was er nog 11 liter wort over.
De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken zowel met een refractometer als met een hydrometer gemeten. De gemeten einddichtheid was volgens de refractometer: 19 Brix, wat volgens diezelfde meter een OG betekent van 1.077 . De hydrometer gaf een OG van 1.076 aan.
Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld en was om ? klaar. Uiteindelijk is er 9 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is het water aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)
 
🌜 Einde brouwdag
Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...
🧪 Vergisten
Vergisting gebeurde met 11.5 gram SafAle S-33 (link➚) van Fermentis bij een temperatuur van 19 ℃.
Op maandag 7 april 19:00 even een meting gedaan met de refractometer. Deze gaf nu ongeveer 12,2 Brix/1.048 SG aan. Als ik dit even door de ABV calculator haal komen we nu uit op een percentage van zo'n 6,5%. ´t Gaat nog een weekje doorgisten. Het jongbier uit het vergistingsvat was erg troebel. Hopelijk klaart dat nog op. De refractometer gaf geen erg scherpe lijn. Mogelijk door de troebelheid?
Op zaterdag 12 april even een meting gedaan met dehydrometer en de refractometer. De eerste gaf aan een SG van 1.028. De refratometer: 1.047 of 12 Bx.
Vanwege de geringe verbetering even de aantekeningen van de doubleur er bij gepakt. Toen 22.5C . Dit op zaterdag 12 april in de ochtend daarom ingesteld. Op zondag 13e gemeten: 11.8 Brix (nog steeds 1.047). Weinig verbetering.
Ook de hogere temp geeft geen significante verdere vergsting. Uiteindleijk komen er hiermee toch op een kleine 7%. Smaak is ook al niet meer zo zoet.
Meting met de hydrometer en refractometer geven hetzelfde eindresultaat met een wort-correctie van 1.00.
Dryhop
Er heeft nog geen dry-hopping plaatsgevonden.
Cold crash
Cold crashen is en methode om het resulterende bier helderder te krijgen door in relatief korte tijde de temperauur van het (jong)bier sterk te laten dalen. Wij doen dit in de regel door de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden) op 3℃ in te stellen. Het duurt ongeveer een dag voordat deze temperatuur gehaald wordt.
Voor dit bier is een cold crash op woensdag 16 april rond 17:00 ingestart.
Alcohol
Op vrijdag 18 april is de uiteindelijk dichtheid (FG) gemeten. Door te te vergelijken met de oorspronkelijke dichtheid (OG) is te bepalen hoeveel suiker is verdwenen en dus moet zijn omgezet in alcohol.
De einddichtheid (FG) is zowel met een refractometer als met een hydrometer gemeten. Deze was volgens de refractometer: 11.7 Brix. De hydrometer gaf een einddichtheid van 1.026 aan. Met een oorspronkelijke dichtheid (OG) van 1.076 (hydrometer), of 1.077/19 Brix (refractometer), komen we uit op een alcoholpercentage van om-en-nabij: 7% Alc.
NB: Omdat de metingen nogal eens afwijken van de verwachting en soms tegestrijdig met elkaar zijn, ronden we af op hele procenten. Dit om de indruk te voorkomen dat het allemaal erg exact is 😮.
Klaren
Door het toevoegen van een klaringsmiddel zal het bier minder troebel worden. Aan dit bier is gelatine als klaringsmiddel toegevoegd op vrijdag 18 april rond 12:00. Het toevoegen gebeurd na het meten van de einddichtheid (FG) in de aanname dat deze wordt beïnvloed door de toevoeging.🍾 Bottelen
Het bottelen is nog niet gedaan.
⏳ Hergisten en lageren
Het lageren is het laten rusten van het bier nadat het in de fles zit. Hiermee ontwikkeld de smaak zich en wordt het bier beter. Het lageren hangt af van de wanneer het bier in de fles zit en het alcoholpercentage. Bottelen en percentage bepalen zijn nog niet gedaan, dus de lagertijd is nog niet te berekenen.
🍺 Proefnotities
Er zijn (nog) geen proefnotities.