Details Update

WASTENOT II

Op dinsdag 30 september 2025 is dit bier gebrouwen die we: WASTENOT II zijn gaan noemen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Donkere tarwe porter.

Het recept is gebrouwen op basis van het recept achter deze link➚.

🌞 Brouwdag

Een eerste probeersel op de Brewzilla. Weer eens een wastenot waarbij we restjes willen opmaken. Aan chatGPT gevraagd wat we kunnen brouwen met de ingrediënten die we nog in huis hebben. Deze kwam met 3 suggesties waarvan ik met Chris binnenkort een dubbel("-achtige") ga brouwen. Nu, om wat vast ervaring op te doen op basis van een andere suggestie een kleine batch soort van "tarwe Porter". Kan dat? Ben benieuwd!

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Brewzilla 3.1.1 35L.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 9.75 liter Deventer Diep als maischwater gebruikt. Aan dit water is 1 espressolepel citroenzuur toegevoegd. Na het maischen is gespoeld met 2 liter spoelwater.

🌾 Mouten
Dit geeft een totale moutstort van: 2225 gram. Dit is een stort van 228 gram mout per liter water.

🗑️ Maischen

We startten met maischen om 10:08 met deze tijden en temperaturen:

Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 75 minuten en was dus klaar om 11:23. Na het maischen bleef er 9 liter wort over wat werd aangevuld met 2 liter spoelwater zodat er 11 liter in de ketel zat aan het begin van de kook.

🫧 Dichtheid na maischen

Er is geen voorlopige dichtheid na het maischen genoteerd.

🔥 Koken

Het koken startte om 11:30 en was klaar om 12:30. Het koken duurde dus 60 minuten.

❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (of andere ingrediënten) toegevoegd:
🫧 Oorspronkelijke dichtheid (OG)

De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken met een refractometer gemeten. Deze was: 15.4 Brix . Dit betekent een OG van 1.063 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚. Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1 .

❄️ Koelen

Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld. Het koelen was om 13:30 klaar. Uiteindelijk is er 6 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is de wort aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)


🌜 Einde brouwdag...

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...



🧪 Vergisten

Vergisting gebeurde met 11 gram SafAle WB-06 bij een temperatuur van 22 ℃. Vergisting vond plaats in: Gistingsfles (10 liter).

✳️ Dryhop

Dit bier is niet ge-dry-hopped.

❄️ Cold crash

Voor dit bier is een cold crash gestart op zaterdag 11 oktober om 10:00. Door het (jong-)bier sterk te koelen (+/- 3℃) aan het eind van de vergisting daalt veel trub naar de bodem zodat het bier helderder wordt. Dit heet "cold crashen". Wij doen dit in de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden).

🫧 Einddichtheid (FG)

De einddichtheid (FG) is aan het einde van de vergisting met een refractometer gemeten. Deze was: 7.5 Brix . Dit betekent een FG van 1.013 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) . Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1 .

👓 Klaren

Er is geen klaringsmiddel toegevoegd.

✨ Alcohol

Voor het berekenen van het alcoholpercentage zijn twee gegevens nodig: De dichtheid van het bier vóórdat de gist suiker omzette in alcohol (oorspronkelijke dichtheid, OG, Original Gravity) en de dichtheid ná het vergisten (uiteindelijke dichtheid, FG, Final Gravity).

Omdat zowel OG als FG bekend zijn kan het alcoholpercentage bepaald worden. Door deze te berekenen komen we uit op een percentage van: 6.5%, afgerond 7%.

🍾 Bottelen

Op maandag 13 oktober is er gebotteld. Er konden uiteindelijk 16 flesjes uit de vergistingsfles gehaald worden. Dit zijn flesjes van het type Longneck. Om koolzuur in het bier te krijgen is per fles 6.5 gram suiker via een suikeroplosing toegevoegd.

⏳ Hergisten en rijpen

Na het bottelen van het bier wordt deze beter als deze wat tijd krijgt. Eerst sowieso twee weken hergisten op fles (voor koolzuur, vergistingstemperatuur) en daarna rijpen in de kelder. Wij houden als vuistregel aan in tenminste vier weken en daarna drie weken per procent boven de 5%. Dit bier heeft een percentage van ongeveer 7% Alc. Dit betekent dat het bier goed te drinken is na ongeveer 4 weken rijpen, plus 5 weken extra. Omdat er is gebottled op maandag 13 oktober, komen we even uit op een datum van ongeveer 15 december 2025.

🍺 Proefnotities

Er zijn (nog) geen proefnotities.