
| WASTENOT
🌞 Brouwdag
Op dinsdag 30 september is dit bier gebrouwen die welluidend de naam: WASTENOT heeft gekregen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Donkere tarwe porter.
Een eerste probeersel op de Brewzilla. Weer eens een wastenot waarbij we restjes willen opmaken. Aan chatGPT gevraagd wat we kunnen brouwen met de ingrediënten die we nog in huis hebben. Deze kwam met 3 suggesties waarvan ik met Chris binnenkort een dubbel ga brouwen. Nu, om wat vast ervaring op te doen op basis van een andere suggestie een kleine batch soort van "tarwe Porter". Kan dat? Ben benieuwd!
Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Brewzilla 3.1.1 35L.
Bron recept: https://chatgpt.com/share/68caeb61-daac-8002-a338-b59369b98fd5
🌾 Mouten
- 1500 gram Pale Ale. (73%).
- 250 gram Flacked oats. (12%).
- 200 gram Chocolate wheat. (10%).
- 100 gram Caramel 100. (5%).
- gram l. (0%).
💧 Water
Aan de start van het maischen is 9.75 liter Deventer Diep gebruikt. Aan dit water is 1 espressolepel citroenzuur toegevoegd.
🗑️ Maischen
Het maischen ving aan om 10:08. Gemaisched werd volgens het volgende schema:
- 60 minuten op 67 ℃.
- 10 minuten op 72 ℃.
- 762 minuten op 78 ℃.
Merk hierbij op dat inbegrepen in de genoemde tijden is de tijd zijn om de genoemde maischtemperatuur te bereiken.
Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 832 minuten en was dus klaar om 00:00.
Na het maischen en het verwijderen (en uitknijpen) van de brouwzak bleef er zo'n liter over aan het begin van de kook.
🔥 Koken
Er is nog geen informatie over het koken geregistreerd.
❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (en eventueel andere ingrediënten) toegevoegd, variërend in moment en hoeveelheid:- 6 gram Columbus. Toegevoegd na 0 minuten.
- 6 gram Perle. Toegevoegd na 0 minuten.
- 6 gram Perle. Toegevoegd na 0 minuten.
❄️ Koelen
De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken zowel met een refractometer als met een hydrometer gemeten. De gemeten einddichtheid was volgens de refractometer: 15.4 Brix, wat volgens diezelfde meter een OG betekent van . De hydrometer gaf een OG van 1.064 aan.
Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld .
 
🌜 Einde brouwdag
Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...
🧪 Vergisten
Nog geen gist bekend.
Dryhop
Er heeft nog geen dry-hopping plaatsgevonden.
Cold crash
Dit bier is nog niet ge-cold-crashed.
Alcohol
De einddichtheid (FG) is nog niet bekend. Het alcoholpercentage daarom ook niet.
Klaren
Er is nog geen klaringsmiddel toegevoegd.
🍾 Bottelen
Het bottelen is nog niet gedaan.
⏳ Hergisten en lageren
Het lageren is het laten rusten van het bier nadat het in de fles zit. Hiermee ontwikkeld de smaak zich en wordt het bier beter. Het lageren hangt af van de wanneer het bier in de fles zit en het alcoholpercentage. Bottelen en percentage bepalen zijn nog niet gedaan, dus de lagertijd is nog niet te berekenen.
🍺 Proefnotities
Er zijn (nog) geen proefnotities.