| WASTENOT


🌞 Brouwdag

Op dinsdag 30 september is dit bier gebrouwen die welluidend de naam: WASTENOT heeft gekregen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Donkere tarwe porter.

Een eerste probeersel op de Brewzilla. Weer eens een wastenot waarbij we restjes willen opmaken. Aan chatGPT gevraagd wat we kunnen brouwen met de ingrediënten die we nog in huis hebben. Deze kwam met 3 suggesties waarvan ik met Chris binnenkort een dubbel ga brouwen. Nu, om wat vast ervaring op te doen op basis van een andere suggestie een kleine batch soort van "tarwe Porter". Kan dat? Ben benieuwd!

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Brewzilla 3.1.1 35L.

Bron recept: https://chatgpt.com/share/68caeb61-daac-8002-a338-b59369b98fd5

🌾 Mouten

Dit geeft een totale moutstort van: 2050 gram.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 9.75 liter Deventer Diep gebruikt. Aan dit water is 1 espressolepel citroenzuur toegevoegd.

🗑️ Maischen

Het maischen ving aan om 10:08. Gemaisched werd volgens het volgende schema:

Merk hierbij op dat inbegrepen in de genoemde tijden is de tijd zijn om de genoemde maischtemperatuur te bereiken.

Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 832 minuten en was dus klaar om 00:00.

Na het maischen en het verwijderen (en uitknijpen) van de brouwzak bleef er zo'n liter over aan het begin van de kook.

🔥 Koken

Er is nog geen informatie over het koken geregistreerd.

❇️ Hop

Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (en eventueel andere ingrediënten) toegevoegd, variërend in moment en hoeveelheid:

❄️ Koelen

De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken zowel met een refractometer als met een hydrometer gemeten. De gemeten einddichtheid was volgens de refractometer: 15.4 Brix, wat volgens diezelfde meter een OG betekent van . De hydrometer gaf een OG van 1.064 aan.

Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld .

 

🌜 Einde brouwdag

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...


🧪 Vergisten

Nog geen gist bekend.

Dryhop

Er heeft nog geen dry-hopping plaatsgevonden.

Cold crash

Dit bier is nog niet ge-cold-crashed.

Alcohol

De einddichtheid (FG) is nog niet bekend. Het alcoholpercentage daarom ook niet.

Klaren

Er is nog geen klaringsmiddel toegevoegd.

🍾 Bottelen

Het bottelen is nog niet gedaan.

Hergisten en lageren

Het lageren is het laten rusten van het bier nadat het in de fles zit. Hiermee ontwikkeld de smaak zich en wordt het bier beter. Het lageren hangt af van de wanneer het bier in de fles zit en het alcoholpercentage. Bottelen en percentage bepalen zijn nog niet gedaan, dus de lagertijd is nog niet te berekenen.

🍺 Proefnotities

Er zijn (nog) geen proefnotities.