
| GRAYPIA
🌞 Brouwdag
Op zondag 16 maart is dit bier gebrouwen die welluidend de naam: GRAYPIA heeft gekregen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Earl gray IPA.
Weer een solo brouwdag, net als de vorige Graypia. Ik had genoteerd dat 'ie iets zoeter mocht zijn. Ik wilde dan specifiek alleen met de mouten variëren omdat je daarmee schijnbaar de zoetheid kunt regelen. Omdat het brouwen deze keer echter een spontane ingeving was moest ik het doen met wat ik in huis had en nu blijkt die voorraad al behoorlijk te slinken. Mijn idee was om wat Pils- en wat Pale Ale-mout te vervangen door Vienna om zo meer zoetheid te krijgen. Echter, nu bleek ook de Cara Munich mout op. Dus deze heb ik daarnaast vervangen door een Cara Hell mout. Cara, omdat deze moutsoort een betere schuimkraag betekent. En "hell" omdat ik een lichtgekleurd bier wil brouwen. Tijdens het brouwen kreeg ik wel het gevoel dat de kleur wat meer oranje had kunnen gebruiken. We zullen zien.
Een ander significante wijziging t.o.v. de vorige keer was dat ik bijna geen Citra-hop meer in huis heb. Ik kan hiermee nog de helft van (alleen!) de dry-hopping uitvoeren. Voor alle andere hoppen, zoals alle meegekookte hoppen, heb ik Citra vervangen door Cascade om dat dit een goed alternatief zou moeten zijn. Dit betekent ook de helft van de dry-hopping met Cascade.
Koelen heb ik ook wat proberen te versnellen door de pan in vijver onder te dompelen die met nu nog nachtvorst echt heel koud water bevat. Hopelijk helpt dit voor een deel met het voorkomen van DMS, waar ik andere brouwsels van ons van verdenk. Verder een voorspoedige brouwdag. Ik heb zowel het maischen als het koken 50 minuten laten duren. Dit schijnt goed te kunnen.
Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, kleine pan, 14 liter.
Bron recept: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/1521952/graypia-earl-gray-ipa-
🌾 Mouten
- 800 gram Pilsener. (40%).
- 800 gram Pale Ale. (40%).
- 200 gram Vienna. (10%).
- 200 gram Carahell. (10%).
💧 Water
Aan de start van het maischen is 11 liter Deventer Diep gebruikt. Aan dit water is 1 espressolepel citroenzuur toegevoegd.
🗑️ Maischen
Het maischen ving aan om 11:40. Gemaisched werd volgens het volgende schema:
- 50 minuten op 68 ℃.
Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 50 minuten en was dus klaar om 12:30.
Na het maischen en het verwijderen (en uitknijpen) van de brouwzak bleef er zo'n 10 liter over aan het begin van de kook.
🔥 Koken
Het water was om 12:55 aan het koken en was klaar om 13:45. Het koken duurde dus 50 minuten.
❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (en eventueel andere ingrediënten) toegevoegd, variërend in moment en hoeveelheid:- 10 gram Cascade. Toegevoegd na 0 minuten.
- 5 gram Cascade. Toegevoegd na 30 minuten.
- 14 gram Earl Gray thee. Toegevoegd na 45 minuten.
❄️ Koelen
Aan het einde van de kooktijd met haar verdamping was er nog 8 liter wort over.
De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken met een refractometer gemeten. De gemeten dichtheid was: 11.7 Brix, wat volgens diezelfde meter een OG betekent van 1.047 .
Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld . Uiteindelijk is er 6 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is het water aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)
 
🌜 Einde brouwdag
Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...
🧪 Vergisten
Vergisting gebeurde met 5.5 gram LalBrew Verdant IPA (link➚) van Lallemand bij een temperatuur van 20 ℃.
's Avonds na de brouwdag was de vergising voorzichtig op gang gekomen. De volgende ochtend echter was er geen activiteit meer in het waterslot. Darn! De vergistingsfles maar even gewalst. Na het werk weer gecheckt en: it's alive! Ik houd me maar voor dat het walsen zin heeft gehad. Kan ook best natuurlijk.
Update: De volgende ochtend weer verdacht rustig. Het verloop lijkt op het witbier die we vorig jaar juni hebben gemaakt. Ook nu maar even afwachten. Begin volgende week voor het dryhoppen eerst maar even proeven of het wat is geworden.
Update 2: Op maandag 25 maart even geproefd. Lekker! Dat beloofd wat. Dryhoppen toegevoegd.
Dryhop
Tijdens het vergisten zijn nog de volgende hoppen (of andere toevoegingen) toegevoegd (dry-hopping):- 15 gram Citra, toegevoegd op maandag 24 maart rond 19:00.
- 15 gram Cascade, toegevoegd op maandag 24 maart rond 19:00.
Cold crash
Cold crashen is en methode om het resulterende bier helderder te krijgen door in relatief korte tijde de temperauur van het (jong)bier sterk te laten dalen. Wij doen dit in de regel door de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden) op 3℃ in te stellen. Het duurt ongeveer een dag voordat deze temperatuur gehaald wordt.
Voor dit bier is een cold crash op woensdag 26 maart rond 18:00 ingestart.
Alcohol
Op vrijdag 28 maart is de uiteindelijk dichtheid (FG) gemeten. Door te te vergelijken met de oorspronkelijke dichtheid (OG) is te bepalen hoeveel suiker is verdwenen en dus moet zijn omgezet in alcohol.
De einddichtheid (FG) is zowel met een refractometer als met een hydrometer gemeten. Deze was volgens de refractometer: 7 Brix. De hydrometer gaf een einddichtheid van 1.013 aan. Met een oorspronkelijke dichtheid (OG) van 1.047/11.7 Brix (refractometer), komen we uit op een alcoholpercentage van om-en-nabij: 5% Alc.
NB: Omdat de metingen nogal eens afwijken van de verwachting en soms tegestrijdig met elkaar zijn, ronden we af op hele procenten. Dit om de indruk te voorkomen dat het allemaal erg exact is 😮.
Klaren
Door het toevoegen van een klaringsmiddel zal het bier minder troebel worden. Aan dit bier is gelatine als klaringsmiddel toegevoegd op vrijdag 28 maart rond 17:00. Het toevoegen gebeurd na het meten van de einddichtheid (FG) in de aanname dat deze wordt beïnvloed door de toevoeging.🍾 Bottelen
Op zaterdag 29 maart is er gebotteld. Er konden uiteindelijk 14 flesjes uit de vergistingsfles gehaald worden. Dit zijn flesjes van het type Longneck (à 30cl per stuk)
Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.⏳ Hergisten en lageren
Na het bottelen van het bier heeft deze tijd nodig zich te ontwikkelen. Eerst twee weken hergisten op fles bij vergistingstemperatuur en daarna rusten (lageren) in de kelder. Wij houden voor lageren als vuistregel aan één maand voor de eerste 5% alcohol en daarna één maand per procent. Dit bier heeft een percentage van 5% Alc. Dit betekent dat het bier te consumeren is na 2 weken hergisten plus 1 maand lageren. Aangezien er is gebottled op zaterdag 29 maart, komen we even uit op een datum van ongeveer 10 mei 2025.
🍺 Proefnotities
Er zijn (nog) geen proefnotities.