
| KWACHTIG
🌞 Brouwdag
Op zondag 2 februari is dit bier gebrouwen die welluidend de naam: KWACHTIG heeft gekregen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Pauwel Kwak achtig.
Een ode aan kwak bier, maar dan wel een vrije interpretatie. De brouwdag zelf liep vlekkeloos. Ook druk omdat we ondertussen de Zwilling gingen bottelen. Daarom hebben we ook langer gemaisched en gekookt: We waren ondertussen druk bezig. Poeh poeh...
Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.
Bron recept: Eigen recept.
🌾 Mouten
- 1900 gram Pilsener. (78%).
- 270 gram Caramel 100. (11%).
- 280 gram Flacked oats. (11%).
💧 Water
Aan de start van het maischen is 15 liter Deventer Diep gebruikt. Aan dit water is 1 espressolepel citroenzuur toegevoegd.
🗑️ Maischen
Het maischen ving aan om 12:10. Gemaisched werd volgens het volgende schema:
- 91 minuten op 67 ℃.
Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 91 minuten en was dus klaar om 13:41.
Na het maischen en het verwijderen (en uitknijpen) van de brouwzak bleef er zo'n 13.5 liter over aan het begin van de kook.
🔥 Koken
Het water was om 14:10 aan het koken en was klaar om 15:25. Het koken duurde dus 75 minuten.
❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (en eventueel andere ingrediënten) toegevoegd, variërend in moment en hoeveelheid:- 25 gram Saaz. Toegevoegd na 0 minuten.
- 500 gram Kristalsuiker. Toegevoegd na 35 minuten.
- 13 gram Sinaasappelschil gedroogd. Toegevoegd na 53 minuten.
❄️ Koelen
Aan het einde van de kooktijd met haar verdamping was er nog 11 liter wort over.
De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken met een hydrometer gemeten. De gemeten dichtheid was: 1.060 .
Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld en was om 2025-02-02 16:15 klaar. Uiteindelijk is er 9 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is het water aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)
 
🌜 Einde brouwdag
Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...
🧪 Vergisten
Vergisting gebeurde met 5 gram M42 New World Strong Ale (link➚) van Mangrove Jack's bij een temperatuur van 20 ℃.
Vergisting verliep voorspoedig. Geen bijzonderheden.
Dryhop
Er heeft geen dry-hopping plaatsgevonden.
Cold crash
Cold crashen is en methode om het resulterende bier helderder te krijgen door in relatief korte tijde de temperauur van het (jong)bier sterk te laten dalen. Wij doen dit in de regel door de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden) op 3℃ in te stellen. Het duurt ongeveer een dag voordat deze temperatuur gehaald wordt.
Voor dit bier is een cold crash op zaterdag 1 maart rond 08:00 ingestart.
Alcohol
Op zaterdag 1 maart is de uiteindelijk dichtheid (FG) gemeten. Door te te vergelijken met de oorspronkelijke dichtheid (OG) is te bepalen hoeveel suiker is verdwenen en dus moet zijn omgezet in alcohol.
De einddichtheid (FG) is zowel met een refractometer als met een hydrometer gemeten. Deze was volgens de refractometer: 8 Brix. De hydrometer gaf een einddichtheid van 1.011 aan. Met een oorspronkelijke dichtheid (OG) van 1.060 (hydrometer), of / Brix (refractometer), komen we uit op een alcoholpercentage van om-en-nabij: 7% Alc.
NB: Omdat de metingen nogal eens afwijken van de verwachting en soms tegestrijdig met elkaar zijn, ronden we af op hele procenten. Dit om de indruk te voorkomen dat het allemaal erg exact is 😮.
Klaren
Door het toevoegen van een klaringsmiddel zal het bier minder troebel worden. Aan dit bier is gelatine als klaringsmiddel toegevoegd op zondag 2 maart rond 17:00. Het toevoegen gebeurd na het meten van de einddichtheid (FG) in de aanname dat deze wordt beïnvloed door de toevoeging.🍾 Bottelen
Op dinsdag 4 maart is er gebotteld. Er konden uiteindelijk 27 flesjes uit de vergistingsfles gehaald worden. Dit zijn flesjes van het type Vichy (à 33cl per stuk)
Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.⏳ Hergisten en lageren
Na het bottelen van het bier heeft deze tijd nodig zich te ontwikkelen. Eerst twee weken hergisten op fles bij vergistingstemperatuur en daarna rusten (lageren) in de kelder. Wij houden voor lageren als vuistregel aan één maand voor de eerste 5% alcohol en daarna één maand per procent. Dit bier heeft een percentage van 7% Alc. Dit betekent dat het bier te consumeren is na 2 weken hergisten plus 3 maanden lageren. Aangezien er is gebottled op dinsdag 4 maart, komen we even uit op een datum van ongeveer 10 juni 2025.
🍺 Proefnotities
Er zijn (nog) geen proefnotities.