| ZWILLING


🌞 Brouwdag

Op zaterdag 11 januari is dit bier gebrouwen die welluidend de naam: ZWILLING heeft gekregen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Experiment.

Een experiment: Eén bier in twee varianten waarbij de enige variatie de hop is die we toevoegen. Een tweeling dus. Tijdens het maischen alles in één pan gehouden, maar tijdens het koken de wort over twee pannen verspreid en aan beiden een verschillende hop toegevoegd aan het begin van de kook voor de bitterheid en ongeveer halverwege vanwege de aroma's. We gebruikten Columbus (Dual) en Hallertau Mittelfrüh (Aroma) . Verder zo eenvoudig mogelijk gehouden me alleen pilsmout en wat cara voor de kleur.

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.

Bron recept: Eigen recept.

🌾 Mouten

Dit geeft een totale moutstort van: 2470 gram.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 15 liter Deventer Diep gebruikt. Aan dit water is twee kleine espressolepels citroenzuur toegevoegd.

🗑️ Maischen

Het maischen ving aan om 11:00. Gemaisched werd volgens het volgende schema:

Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 60 minuten en was dus klaar om 12:00.

Na het maischen en het verwijderen (en uitknijpen) van de brouwzak bleef er zo'n 14 liter over aan het begin van de kook.

🔥 Koken

Het water was om 12:15 aan het koken en was klaar om 13:15. Het koken duurde dus 60 minuten.

❇️ Hop

Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (en eventueel andere ingrediënten) toegevoegd, variërend in moment en hoeveelheid:

❄️ Koelen

Aan het einde van de kooktijd met haar verdamping was er nog 2 liter wort over.

De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken zowel met een refractometer als met een hydrometer gemeten. De gemeten einddichtheid was volgens de refractometer: 12 Brix, wat volgens diezelfde meter een OG betekent van 1.048 . De hydrometer gaf een OG van 1.053 aan.

Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld . Uiteindelijk is er 2 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is het water aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)

 

🌜 Einde brouwdag

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...


🧪 Vergisten

Vergisting gebeurde met 5 gram M47 Belgian Abbey Yeast (link➚) van Mangrove Jack's bij een temperatuur van 22 ℃.

Normaal beschrijven we hier hoe het verloop van de vergisting is gegaan. Nu, met deze twee flessen echter komen we er achter dat dit nogal afhankelijk is van de hoeveelheid water in het waterslot. de twee flessen hebben door toeval/omstandigheden een andere hoeveelhied water in het slot gekregen. de fles met mindre water was duidelijker sneller aan het "blubben" dan de ander. Die zal waarschijnlijk krachtiger blubben, maar dat is niet waarneembaar. in de toekomst maar even kijen of we dit blijven registreren.

Dryhop

Er heeft geen dry-hopping plaatsgevonden.

Cold crash

Cold crashen is en methode om het resulterende bier helderder te krijgen door in relatief korte tijde de temperauur van het (jong)bier sterk te laten dalen. Wij doen dit in de regel door de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden) op 3℃ in te stellen. Het duurt ongeveer een dag voordat deze temperatuur gehaald wordt.

Voor dit bier is een cold crash op vrijdag 24 januari rond 00:00 ingestart.

Alcohol

Op vrijdag 24 januari is de uiteindelijk dichtheid (FG) gemeten. Door te te vergelijken met de oorspronkelijke dichtheid (OG) is te bepalen hoeveel suiker is verdwenen en dus moet zijn omgezet in alcohol.

De einddichtheid (FG) is uitsluitend met een hydrometer gemeten. Deze was: 1.015 .

De oorspronkelijke dichtheid was: 1.015 (hydrometer).

Met een oorspronkelijke dichtheid (OG) van 1.053 (hydrometer), komen we uit op een alcoholpercentage van om-en-nabij: 6% Alc. Met een oorspronkelijke dichtheid (OG) van 1.053 (hydrometer), komen we uit op een alcoholpercentage van om-en-nabij: 6% Alc.

NB: Omdat de metingen nogal eens afwijken van de verwachting en soms tegestrijdig met elkaar zijn, ronden we af op hele procenten. Dit om de indruk te voorkomen dat het allemaal erg exact is 😮.

Klaren

Er is geen klaringsmiddel geregistreerd.

🍾 Bottelen

Op zondag 2 februari is er gebotteld. Dit zijn flesjes van het type BNR / Euro30cl per stuk)

Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.

Hergisten en lageren

Na het bottelen van het bier heeft deze tijd nodig zich te ontwikkelen. Eerst twee weken hergisten op fles bij vergistingstemperatuur en daarna rusten (lageren) in de kelder. Wij houden voor lageren als vuistregel aan één maand voor de eerste 5% alcohol en daarna één maand per procent. Dit bier heeft een percentage van 6% Alc. Dit betekent dat het bier te consumeren is na 2 weken hergisten plus 2 maanden lageren. Aangezien er is gebottled op zondag 2 februari, komen we even uit op een datum van ongeveer 13 april 2025.

🍺 Proefnotities

R: Niet erg smakelijk. Vooral de Columbus versie veels te bitter. Het leek er ook op dat deze meer schuimde. Alsof de hop hier invloed op heeft?