ZWILLING |
Op zaterdag 11 januari 2025 is dit bier gebrouwen die we: ZWILLING zijn gaan noemen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Experiment.
Het recept is gebrouwen op basis van het recept: Eigen recept.
🌞 Brouwdag
Een experiment: Eén bier in twee varianten waarbij de enige variatie de hop is die we toevoegen. Een tweeling dus. Tijdens het maischen alles in één pan gehouden, maar tijdens het koken de wort over twee pannen verspreid en aan beiden een verschillende hop toegevoegd aan het begin van de kook voor de bitterheid en ongeveer halverwege vanwege de aroma's. We gebruikten Columbus (Dual) en Hallertau Mittelfrüh (Aroma) . Verder zo eenvoudig mogelijk gehouden me alleen pilsmout en wat cara voor de kleur.
Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.
💧 Water
Aan de start van het maischen is 15 liter Deventer Diep als maischwater gebruikt. Aan dit water is twee kleine espressolepels citroenzuur toegevoegd.
🌾 Mouten
- 2000 gram Pilsener. (81%).
- 470 gram Caramel Munich. (19%).
🗑️ Maischen
We startten met maischen om 11:00 met deze tijden en temperaturen:
- 60 minuten op 67 ℃.
🫧 Dichtheid na maischen
Er is geen voorlopige dichtheid na het maischen genoteerd.
🔥 Koken
Het koken startte om 12:15 en was klaar om 13:15. Het koken duurde dus 60 minuten.
Aan het einde van het koken was er nog 12 liter wort over (verdamping).
❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (of andere ingrediënten) toegevoegd:- 10 gram Columbus. Toegevoegd na 0 minuten.
- 5 gram Columbus. Toegevoegd na 30 minuten.
- 10 gram Hallertau mittelfruh. Toegevoegd na 0 minuten.
- 5 gram Hallertau mittelfruh. Toegevoegd na 30 minuten.
🫧 Oorspronkelijke dichtheid (OG)
De dichtheid is aan het einde van het koken zowel met een hydrometer als met een refractometer gemeten. De hydrometer gaf een OG van 1.053 aan. De refractometer: 12 Brix wat via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) een OG betekent van 1.048. Bij twijfel houden we de hydrometer aan. De OG is daarom 1.053.
❄️ Koelen
Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld. Uiteindelijk is er 9 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is de wort aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)
🌜 Einde brouwdag...
Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...
🧪 Vergisten
Vergisting gebeurde met 5 gram M47 Belgian Abbey Yeast bij een temperatuur van 22 ℃.
Normaal beschrijven we hier hoe het verloop van de vergisting is gegaan. Nu, met deze twee flessen echter komen we er achter dat dit nogal afhankelijk is van de hoeveelheid water in het waterslot. de twee flessen hebben door toeval/omstandigheden een andere hoeveelhied water in het slot gekregen. de fles met mindre water was duidelijker sneller aan het blubben dan de ander. Die zal waarschijnlijk krachtiger blubben, maar dat is niet waarneembaar. in de toekomst maar even kijen of we dit blijven registreren.
✳️ Dryhop
Dit bier is niet ge-dry-hopped.
❄️ Cold crash
Voor dit bier is een cold crash gestart op vrijdag 24 januari om 00:00. Door het (jong-)bier sterk te koelen (+/- 3℃) aan het eind van de vergisting daalt veel trub naar de bodem zodat het bier helderder wordt. Dit heet "cold crashen". Wij doen dit in de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden).
🫧 Einddichtheid (FG)
De einddichtheid (FG) is aan het einde van de vergisting met een hydrometer gemeten. Deze was: 1.015 .
👓 Klaren
Er is geen klaringsmiddel toegevoegd.
✨ Alcohol
Voor het berekenen van het alcoholpercentage zijn twee gegevens nodig: De dichtheid van het bier vóórdat de gist suiker omzette in alcohol (oorspronkelijke dichtheid, OG, Original Gravity) en de dichtheid ná het vergisten (uiteindelijke dichtheid, FG, Final Gravity).
- ✅ De voor het vergisten genoteerde OG was: 1.053 .
- ✅ De na het vergisten genoteerde FG was: 1.015 .
🍾 Bottelen
Op zondag 2 februari is er gebotteld. Dit zijn flesjes van het type BNR / Euro. Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.
⏳ Hergisten en rijpen
Na het bottelen van het bier wordt deze beter als deze wat tijd krijgt. Eerst sowieso twee weken hergisten op fles (voor koolzuur, vergistingstemperatuur) en daarna rijpen in de kelder. Wij houden als vuistregel aan in tenminste vier weken en daarna drie weken per procent boven de 5%. Dit bier heeft een percentage van ongeveer 5% Alc. Dit betekent dat het bier goed te drinken is na ongeveer 4 weken rijpen. Omdat er is gebottled op zondag 2 februari, komen we even uit op een datum van ongeveer 2 maart 2025.
🍺 Proefnotities
| 👱♂️ | Rolf: | Niet erg smakelijk. Vooral de Columbus versie veels te bitter. Het leek er ook op dat deze meer schuimde. Alsof de hop hier invloed op heeft? Gewikt en gewogen geef ik dit bier het eindcijfer: 3. |
| 🧑 | Chris: | Na zorgvuldig afwegen kom ik uit op het cijfer: 4. |