
| GRAYPIA
🌞 Brouwdag
Op zaterdag 16 november is dit bier gebrouwen die welluidend de naam: GRAYPIA heeft gekregen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Earl gray IPA.
Solo brouwsel want Chris vond voetbal belangrijker :-p . Maar goed, dit is toch niet echt zijn stijl... Kleine pan gebruikt voor het koken om het behapbaar te maken. Enige opvallende is dat ik de maschpan ieder kwartier geroerd heb en een beetje bijgewarmd.
Aan het maischwater eerst twee en uiteindleijk drie kleine espressolepels citroenzuur toegevoegd. Tussendoor gemeten met PH-papier. Eindresultaat duurde even, vandaar de 3e lepel. Te zuur. Hadden twee moeten zijn. (Voor 11 liter in dit geval)Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, kleine pan, 14 liter.
Bron recept: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/1521952/graypia
🌾 Mouten
- 900 gram Pilsener. (45%).
- 900 gram Pale Ale. (45%).
- 200 gram Caramel Munich. (10%).
💧 Water
Aan de start van het maischen is 11 liter Deventer Diep gebruikt. Aan dit water is drie kleine espressolepels citroenzuur. toegevoegd.
🗑️ Maischen
Het maischen ving aan om 11:00. Gemaisched werd volgens het volgende schema:
- 0 minuten op 67 ℃.
- 60 minuten op 75 ℃.
Merk hierbij op dat inbegrepen in de genoemde tijden is de tijd zijn om de genoemde maischtemperatuur te bereiken.
Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 60 minuten en was dus klaar om 12:13.
Na het maischen en het verwijderen (en uitknijpen) van de brouwzak bleef er zo'n 9.5 liter over aan het begin van de kook.
🔥 Koken
Het water was om 12:30 aan het koken en was klaar om 13:37. Het koken duurde dus 67 minuten.
❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (en eventueel andere ingrediënten) toegevoegd, variërend in moment en hoeveelheid:- 10 gram Citra. Toegevoegd na 0 minuten.
- 5 gram Citra. Toegevoegd na 30 minuten.
- 12 gram Earl Gray thee. Toegevoegd na 60 minuten.
❄️ Koelen
Aan het einde van de kooktijd met haar verdamping was er nog 8.2 liter wort over.
De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken zowel met een refractometer als met een hydrometer gemeten. De gemeten einddichtheid was volgens de refractometer: 13.1 Brix, wat volgens diezelfde meter een OG betekent van 1.054 . De hydrometer gaf een OG van 1.037 aan.
Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld . Uiteindelijk is er 7 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is het water aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)
 
🌜 Einde brouwdag
Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...
🧪 Vergisten
Vergisting gebeurde met 5.5 gram LalBrew Verdant IPA (link➚) van Lallemand bij een temperatuur van 21 ℃.
Dryhop
Tijdens het vergisten zijn nog de volgende hoppen (of andere toevoegingen) toegevoegd (dry-hopping):- 30 gram Citra, toegevoegd op donderdag 28 november rond 17:30.
Cold crash
Cold crashen is en methode om het resulterende bier helderder te krijgen door in relatief korte tijde de temperauur van het (jong)bier sterk te laten dalen. Wij doen dit in de regel door de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden) op 3℃ in te stellen. Het duurt ongeveer een dag voordat deze temperatuur gehaald wordt.
Voor dit bier is een cold crash op vrijdag 29 november rond 00:00 ingestart.
Alcohol
Op zaterdag 30 november is de uiteindelijk dichtheid (FG) gemeten. Door te te vergelijken met de oorspronkelijke dichtheid (OG) is te bepalen hoeveel suiker is verdwenen en dus moet zijn omgezet in alcohol.
De einddichtheid (FG) is zowel met een refractometer als met een hydrometer gemeten. Deze was volgens de refractometer: 8 Brix. De hydrometer gaf een einddichtheid van 1.014 aan. Met een oorspronkelijke dichtheid (OG) van 1.037 (hydrometer), of 1.054/13.1 Brix (refractometer), komen we uit op een alcoholpercentage van om-en-nabij: 6% Alc.
NB: Omdat de metingen nogal eens afwijken van de verwachting en soms tegestrijdig met elkaar zijn, ronden we af op hele procenten. Dit om de indruk te voorkomen dat het allemaal erg exact is 😮.
Klaren
Er is geen klaringsmiddel geregistreerd.
🍾 Bottelen
Op maandag 2 december is er gebotteld. Er konden uiteindelijk 20 flesjes uit de vergistingsfles gehaald worden. Dit zijn flesjes van het type BNR / Euro (à 30cl per stuk)
Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.⏳ Hergisten en lageren
Na het bottelen van het bier heeft deze tijd nodig zich te ontwikkelen. Eerst twee weken hergisten op fles bij vergistingstemperatuur en daarna rusten (lageren) in de kelder. Wij houden voor lageren als vuistregel aan één maand voor de eerste 5% alcohol en daarna één maand per procent. Dit bier heeft een percentage van 6% Alc. Dit betekent dat het bier te consumeren is na 2 weken hergisten plus 2 maanden lageren. Aangezien er is gebottled op maandag 2 december, komen we even uit op een datum van ongeveer 10 februari 2025.
🍺 Proefnotities
Op 2025-01-04 was het dan zo ver en kon er geproefd worden.
R: Lekker en voor herhaling vatbaar. Mag iets zoeter en iets lichter van smaak ("wateriger"? Maar dat klinkt wat negatief. D'r is vast wel een professionele brouwersterm voor maar die weet ik niet...) voor de doordrinkbaarheid.