
| VINTERÖL
🌞 Brouwdag
Op zaterdag 31 augustus is dit bier gebrouwen die welluidend de naam: VINTERÖL heeft gekregen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Winterbier.
Dit zou een zware jongen moeten zijn volgens het recept. Het verloop van de vergisting leek ook te duiden op een hoog alcoholpercentage. De teleurstelling was dan ook groot toen we op een bescheiden 7% alcohol uit kwamen. Niet vanwege het gerealiseerde percentage, maar vanwege het verschil met het verwachtte percentage :-( . Echter, terwijl ik dit type, heb ik het ook een meting gedaan voor ons volgende brouwsel, de Doubleur . Ook daar een teleurstellend resultaat na een meting me de refractometer. Daarom toch ook maar even "second opinion", en een hydrometer er bij gepakt. En daarmee kom ik op een alcoholpercentage uit dat +2% hoger ligt dan met de refractometer. De komende brouwsels dus toch maar beide methoden gebuiken.
Laat je dus niet foppen door het etiket. Het alcoholpercentage zou zomaar eens een stuk hoger kunnen liggen. The proof of the pudding is in the eating. Hips!
Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.
Bron recept: https://www.twortwat.nl/recepten?id=120
🌾 Mouten
- 3150 gram Pilsener. (85%).
- 300 gram Aroma 150 MD. (8%).
- 265 gram Heidelberg Wheat Malt. (7%).
💧 Water
Aan de start van het maischen is 14 liter Deventer Diep gebruikt. Aan dit water is één espressolepel citroenzuur en één espressolepels gips. toegevoegd.
🗑️ Maischen
Het maischen ving aan om 11:00. Gemaisched werd volgens het volgende schema:
- 75 minuten op 67 ℃.
Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 75 minuten en was dus klaar om 12:15.
Na het maischen en het verwijderen (en uitknijpen) van de brouwzak bleef er zo'n 11.5 liter over aan het begin van de kook.
🔥 Koken
Het water was om 12:30 aan het koken en was klaar om 13:40. Het koken duurde dus 70 minuten.
❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (en eventueel andere ingrediënten) toegevoegd, variërend in moment en hoeveelheid:- 8 gram Summit. Toegevoegd na 0 minuten.
- 16 gram Hallertau tradition. Toegevoegd na 0 minuten.
- 6 gram Saaz. Toegevoegd na 60 minuten.
- 292 gram Bruine basterdsuiker. Toegevoegd na 60 minuten.
❄️ Koelen
Aan het einde van de kooktijd met haar verdamping was er nog 10.5 liter wort over.
De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken met een refractometer gemeten. De gemeten dichtheid was: 17.2 Brix, wat volgens diezelfde meter een OG betekent van 1.071 .
Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld . Uiteindelijk is er 8 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is het water aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)
 
🌜 Einde brouwdag
Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...
🧪 Vergisten
Vergisting gebeurde met 2.25 gram SafAle T-58 (link➚) van Fermentis bij een temperatuur van 22 ℃.
Dryhop
Er heeft geen dry-hopping plaatsgevonden.
Cold crash
Cold crashen is en methode om het resulterende bier helderder te krijgen door in relatief korte tijde de temperauur van het (jong)bier sterk te laten dalen. Wij doen dit in de regel door de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden) op 3℃ in te stellen. Het duurt ongeveer een dag voordat deze temperatuur gehaald wordt.
Voor dit bier is een cold crash op zondag 29 september rond 00:00 ingestart.
Alcohol
De einddichtheid (FG) is uitsluitend met een refractometer gemeten. Deze was: 9.4 Brix. Met een oorspronkelijke dichtheid (OG) van 1.071/17.2 Brix (refractometer), komen we uit op een alcoholpercentage van om-en-nabij: 9% Alc.
NB: Omdat de metingen nogal eens afwijken van de verwachting en soms tegestrijdig met elkaar zijn, ronden we af op hele procenten. Dit om de indruk te voorkomen dat het allemaal erg exact is 😮.
Klaren
Er is geen klaringsmiddel geregistreerd.
🍾 Bottelen
Op zondag 29 september is er gebotteld. Er konden uiteindelijk 25 flesjes uit de vergistingsfles gehaald worden. Dit zijn flesjes van het type BNR / Euro (à 30cl per stuk)
Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.⏳ Hergisten en lageren
Na het bottelen van het bier heeft deze tijd nodig zich te ontwikkelen. Eerst twee weken hergisten op fles bij vergistingstemperatuur en daarna rusten (lageren) in de kelder. Wij houden voor lageren als vuistregel aan één maand voor de eerste 5% alcohol en daarna één maand per procent. Dit bier heeft een percentage van 9% Alc. Dit betekent dat het bier te consumeren is na 2 weken hergisten plus 5 maanden lageren. Aangezien er is gebottled op zondag 29 september, komen we even uit op een datum van ongeveer 2 maart 2025.
🍺 Proefnotities
R: Niet goed geslaagd. Mag zoeter en "voller" van smaak van mij. Heeft nu een zuurtje dat ik niet bij de bierstijl vind passen.