Details Update

VINTERÖL

Op zaterdag 31 augustus 2024 is dit bier gebrouwen die we: VINTERÖL zijn gaan noemen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Winterbier.

Het recept is gebrouwen op basis van het recept achter deze link➚.

🌞 Brouwdag

Dit zou een zware jongen moeten zijn volgens het recept. Het verloop van de vergisting leek ook te duiden op een hoog alcoholpercentage. De teleurstelling was dan ook groot toen we op een bescheiden 7% alcohol uit kwamen. Niet vanwege het gerealiseerde percentage, maar vanwege het verschil met het verwachtte percentage :-( . Echter, terwijl ik dit type, heb ik het ook een meting gedaan voor ons volgende brouwsel, de Doubleur . Ook daar een teleurstellend resultaat na een meting me de refractometer. Daarom toch ook maar even second opinion, en een hydrometer er bij gepakt. En daarmee kom ik op een alcoholpercentage uit dat +2% hoger ligt dan met de refractometer. De komende brouwsels dus toch maar beide methoden gebuiken.

Laat je dus niet foppen door het etiket. Het alcoholpercentage zou zomaar eens een stuk hoger kunnen liggen. The proof of the pudding is in the eating. Hips!

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 14 liter Deventer Diep als maischwater gebruikt. Aan dit water is Één espressolepel citroenzuur en één espressolepels gips. toegevoegd.

🌾 Mouten
Dit geeft een totale moutstort van: 3715 gram. Dit is een stort van 265 gram mout per liter water.

🗑️ Maischen

We startten met maischen om 11:00 met deze tijden en temperaturen:

Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 75 minuten en was dus klaar om 12:15. Na het maischen bleef er 11.5 liter wort over in de ketel aan het begin van de kook.

🫧 Dichtheid na maischen

Er is geen voorlopige dichtheid na het maischen genoteerd.

🔥 Koken

Het koken startte om 12:30 en was klaar om 13:40. Het koken duurde dus 70 minuten.

Aan het einde van het koken was er nog 10.5 liter wort over (verdamping).

❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (of andere ingrediënten) toegevoegd:
🫧 Oorspronkelijke dichtheid (OG)

De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken met een refractometer gemeten. Deze was: 17.2 Brix . Dit betekent een OG van 1.071 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚. Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.00 .

❄️ Koelen

Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld. Uiteindelijk is er 8 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is de wort aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)


🌜 Einde brouwdag...

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...



🧪 Vergisten

Vergisting gebeurde met 2.25 gram SafAle T-58 bij een temperatuur van 22 ℃.

✳️ Dryhop

Dit bier is niet ge-dry-hopped.

❄️ Cold crash

Voor dit bier is een cold crash gestart op zondag 29 september om 00:00. Door het (jong-)bier sterk te koelen (+/- 3℃) aan het eind van de vergisting daalt veel trub naar de bodem zodat het bier helderder wordt. Dit heet "cold crashen". Wij doen dit in de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden).

🫧 Einddichtheid (FG)

De einddichtheid (FG) is aan het einde van de vergisting met een refractometer gemeten. Deze was: 9.4 Brix . Dit betekent een FG van 1.018 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) . Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.00 .

👓 Klaren

Er is geen klaringsmiddel toegevoegd.

✨ Alcohol

Voor het berekenen van het alcoholpercentage zijn twee gegevens nodig: De dichtheid van het bier vóórdat de gist suiker omzette in alcohol (oorspronkelijke dichtheid, OG, Original Gravity) en de dichtheid ná het vergisten (uiteindelijke dichtheid, FG, Final Gravity).

Omdat zowel OG als FG bekend zijn kan het alcoholpercentage bepaald worden. Door deze te berekenen komen we uit op een percentage van: 6.6%, afgerond 7%.

🍾 Bottelen

Op zondag 29 september is er gebotteld. Er konden uiteindelijk 25 flesjes uit de vergistingsfles gehaald worden. Dit zijn flesjes van het type BNR / Euro. Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.

⏳ Hergisten en rijpen

Na het bottelen van het bier wordt deze beter als deze wat tijd krijgt. Eerst sowieso twee weken hergisten op fles (voor koolzuur, vergistingstemperatuur) en daarna rijpen in de kelder. Wij houden als vuistregel aan in tenminste vier weken en daarna drie weken per procent boven de 5%. Dit bier heeft een percentage van ongeveer 7% Alc. Dit betekent dat het bier goed te drinken is na ongeveer 4 weken rijpen, plus 5 weken extra. Omdat er is gebottled op zondag 29 september, komen we even uit op een datum van ongeveer 1 december 2024.

🍺 Proefnotities

👱‍♂️Rolf:R: Niet goed geslaagd. Mag zoeter en voller van smaak van mij. Heeft nu een zuurtje dat ik niet bij de bierstijl vind passen.