| VLOK


🌞 Brouwdag

Op zaterdag 29 juni is dit bier gebrouwen die welluidend de naam: VLOK heeft gekregen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Witbier.

Een witbier met koriander en sinaasappelschil. Is een heel licht bier gebleken. Ook niet zo raar met een aanvangsdichtheid van 1.043. De daaropvolgende vergisting leek eerst te duiden op een besmetting, tenminste zolas we dit in het verleden wel eens ervaren hebben: Heftige start en daarna plotsklaps stoppen. Maar het lijkt mee te vallen: Na nog een week in de fles te hebben laten zitten toch maar even geproefd. Niet verkeerd. Dus toch maar gebotteld. De gelegenheid te baat genomen om te experimenteren met verschillende hoeveelheden bottelsuiker. We zijn hiervoor uitgegaan van 6 gram per flesje. Dit toedienen met 5ml oplossing. Deel van de flesje van 4ml oplossing voorzien en een deel met 3ml.

En wat betreft het logo: Wat is er nu witter dan sneeuw. Heel geschikt voor een witbier dus. Behalve dat als we eerlijk zijn het bier er eerder uitziet als gele sneeuw... 🫣

"Een verfrissende dorstlesser."

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.

Bron recept: https://brouwbeesten.nl/recept-witbier-10-liter-zwanenslang/

🌾 Mouten

Dit geeft een totale moutstort van: 2500 gram.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 15 liter Deventer Diep gebruikt. Aan dit water is twee en een halve espressolepels citroenzuur toegevoegd.

🗑️ Maischen

Het maischen ving aan om 11:00. Gemaisched werd volgens het volgende schema:

Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 60 minuten en was dus klaar om 12:00.

Na het maischen en het verwijderen (en uitknijpen) van de brouwzak bleef er zo'n 13.9 liter over aan het begin van de kook.

🔥 Koken

Het water was om 12:30 aan het koken en was klaar om 13:38. Het koken duurde dus 68 minuten.

❇️ Hop

Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (en eventueel andere ingrediënten) toegevoegd, variërend in moment en hoeveelheid:

❄️ Koelen

Aan het einde van de kooktijd met haar verdamping was er nog 13 liter wort over.

De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken met een refractometer gemeten. De gemeten dichtheid was: 10.5 Brix, wat volgens diezelfde meter een OG betekent van 1.043 .

Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld . Uiteindelijk is er 9 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is het water aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)

 

🌜 Einde brouwdag

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...


🧪 Vergisten

Vergisting gebeurde met 5.25 gram SafAle S-33 (link➚) van Fermentis bij een temperatuur van 21 ℃.

Dryhop

Er heeft geen dry-hopping plaatsgevonden.

Cold crash

Cold crashen is en methode om het resulterende bier helderder te krijgen door in relatief korte tijde de temperauur van het (jong)bier sterk te laten dalen. Wij doen dit in de regel door de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden) op 3℃ in te stellen. Het duurt ongeveer een dag voordat deze temperatuur gehaald wordt.

Voor dit bier is een cold crash op maandag 15 juli rond 00:00 ingestart.

Alcohol

De einddichtheid (FG) is uitsluitend met een refractometer gemeten. Deze was: 6 Brix. Met een oorspronkelijke dichtheid (OG) van 1.043/10.5 Brix (refractometer), komen we uit op een alcoholpercentage van om-en-nabij: 3% Alc.

NB: Omdat de metingen nogal eens afwijken van de verwachting en soms tegestrijdig met elkaar zijn, ronden we af op hele procenten. Dit om de indruk te voorkomen dat het allemaal erg exact is 😮.

Klaren

Er is geen klaringsmiddel geregistreerd.

🍾 Bottelen

Op woensdag 17 juli is er gebotteld. Er konden uiteindelijk 29 flesjes uit de vergistingsfles gehaald worden. Dit zijn flesjes van het type BNR / Euro30cl per stuk)

Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.

Hergisten en lageren

Na het bottelen van het bier heeft deze tijd nodig zich te ontwikkelen. Eerst twee weken hergisten op fles bij vergistingstemperatuur en daarna rusten (lageren) in de kelder. Wij houden voor lageren als vuistregel aan één maand voor de eerste 5% alcohol en daarna één maand per procent. Dit bier heeft een percentage van 3% Alc. Dit betekent dat het bier te consumeren is na 2 weken hergisten plus -1 maanden lageren. Aangezien er is gebottled op woensdag 17 juli, komen we even uit op een datum van ongeveer 3 juli 2024.

🍺 Proefnotities

R: Lekker. Vaker brouwen. Meer koriander en sinaasappel mag. En meer mout voor een wat vollere smaak en ietsje meer alcohol.