
| RUTGERS
🌞 Brouwdag
Op zaterdag 27 april is dit bier gebrouwen die welluidend de naam: RUTGERS heeft gekregen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Belgisch Blond.
Bier gemaakt op basis van een starter-pakket, gekregen van een buurman die daar zelf onvoldoende tijd voor heeft :-) . M 'n mattie Mat had andere bezigheden dus dis is een solo brouwsel van Rolf. Nou prima, kom maar door. Instructies op het pakket gevolgd, maar geconverteerd naar brew-in-a-bag methode. Dus bijvoorbeeld maischwater en spoelwater bij elkaar opgeteld voor het maischen. Beslag leek wat dun, maar metingen gaven toch een dichtheid volgens recept aan. Wat wel vreemd is dat er maar één zak mout in zat, gelabeld pilsmout. Het recept heeft het over de zak mout(*) terwijl de ingrediëntenlijst het had over meerdere verpakkingen mout. Achteraf denk ik dat het pakket de speciaalmouten mistte. Ik had toch even moeten wegen, maar ja, ik verwacht dat zo 'n pakket kompleet is. Ook bijzonder dat de aangegeven dichtheid gehaald is. Blijkbaar halen we met onze potten en pannen een hoog brouwzaalrendement. Is belangrijk ;-). Apart daarbij is dat de papieren instructie het heeft over een OG van 1.070 terwijl de digitale versie 1.074 aanhoud (welke ook behaald is).
Qua water: gemeten met PH-papier en er bleken 2 espresso-lepeltjes (citroen-)zuur nodig om een PH van 5,5 te behalen. Terwijl we in de regel één lepeltje aanhouden. Komende brouwsels maar even extra in de gaten houden.
Omdat ik in m'n eentje de wort moest overhevelen in het vergistingsvat (waarvoor ik de meegeleverde plastic emmer heb gebruikt in plaats van onze gewone vergistingsflessen) toch een wat minder rendement gehaald omdat ik niet zowel de ingang als de uitgang van de hevel in de gaten kan houden. Wel geleerd dat het handig is om tussen de klem van de hevel en de pan een (kurken) onderzetter te doen zodat de hevel beter klemt en best goed vast zit.
*) Ik zie in het digitale recept dat daar nu ook expliciet 2 à 3 zaken mout staat. Dit was in het gedrukte exemplaar niet het geval...
Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, kleine pan, 14 liter.
Bron recept: https://cdn.brewmonkey.nl/wp-content/uploads/2024/01/Handleiding-OKT2023.pdf
🌾 Mouten
- 1 gram Onbekend. (100%).
💧 Water
Aan de start van het maischen is 7 liter Deventer Diep gebruikt. Aan dit water is twee espressolepels citroenzuur toegevoegd.
🗑️ Maischen
Het maischen ving aan om 12:00. Gemaisched werd volgens het volgende schema:
- 47 minuten op 62 ℃.
- 5 minuten op 72 ℃.
- 668 minuten op 78 ℃.
Merk hierbij op dat inbegrepen in de genoemde tijden is de tijd zijn om de genoemde maischtemperatuur te bereiken.
Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 720 minuten en was dus klaar om 00:00.
Na het maischen en het verwijderen (en uitknijpen) van de brouwzak bleef er zo'n 6.3 liter over aan het begin van de kook.
🔥 Koken
Het water was om 13:10 aan het koken en was klaar om 14:17. Het koken duurde dus 67 minuten.
❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (en eventueel andere ingrediënten) toegevoegd, variërend in moment en hoeveelheid:- 8 gram Styrian Goldings. Toegevoegd na 0 minuten.
- 22 gram Styrian Goldings. Toegevoegd na 50 minuten.
- 60 gram Kristalsuiker. Toegevoegd na 55 minuten.
❄️ Koelen
Aan het einde van de kooktijd met haar verdamping was er nog 5.3 liter wort over.
De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken met een refractometer gemeten. De gemeten dichtheid was: 18 Brix, wat volgens diezelfde meter een OG betekent van 1.074 .
Er is (nog) geen informatie over het koelen.
 
🌜 Einde brouwdag
Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...
🧪 Vergisten
Nog geen gist bekend.
Dryhop
Er heeft geen dry-hopping plaatsgevonden.
Cold crash
Cold crashen is en methode om het resulterende bier helderder te krijgen door in relatief korte tijde de temperauur van het (jong)bier sterk te laten dalen. Wij doen dit in de regel door de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden) op 3℃ in te stellen. Het duurt ongeveer een dag voordat deze temperatuur gehaald wordt.
Voor dit bier is een cold crash op dinsdag 14 mei rond 00:00 ingestart.
Alcohol
Op dinsdag 14 mei is de uiteindelijk dichtheid (FG) gemeten. Door te te vergelijken met de oorspronkelijke dichtheid (OG) is te bepalen hoeveel suiker is verdwenen en dus moet zijn omgezet in alcohol.
De einddichtheid (FG) is uitsluitend met een hydrometer gemeten. Deze was: 1.070 .
NB: Omdat de metingen nogal eens afwijken van de verwachting en soms tegestrijdig met elkaar zijn, ronden we af op hele procenten. Dit om de indruk te voorkomen dat het allemaal erg exact is 😮.
Klaren
Er is geen klaringsmiddel geregistreerd.
🍾 Bottelen
Op donderdag 16 mei is er gebotteld. Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.
⏳ Hergisten en lageren
Na het bottelen van het bier heeft deze tijd nodig zich te ontwikkelen. Eerst twee weken hergisten op fles bij vergistingstemperatuur en daarna rusten (lageren) in de kelder. Wij houden voor lageren als vuistregel aan één maand voor de eerste 5% alcohol en daarna één maand per procent. Dit bier heeft een percentage van 7% Alc. Dit betekent dat het bier te consumeren is na 2 weken hergisten plus 3 maanden lageren. Aangezien er is gebottled op donderdag 16 mei, komen we even uit op een datum van ongeveer 22 augustus 2024.
🍺 Proefnotities
Er zijn (nog) geen proefnotities.