Details Update

RUTGERS

Op zaterdag 27 april 2024 is dit bier gebrouwen die we: RUTGERS zijn gaan noemen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Belgisch Blond.

Het recept is gebrouwen op basis van het recept achter deze link➚.

🌞 Brouwdag

Bier gemaakt op basis van een starter-pakket, gekregen van een buurman die daar zelf onvoldoende tijd voor heeft :-) . M 'n mattie Mat had andere bezigheden dus dis is een solo brouwsel van Rolf. Nou prima, kom maar door. Instructies op het pakket gevolgd, maar geconverteerd naar brew-in-a-bag methode. Dus bijvoorbeeld maischwater en spoelwater bij elkaar opgeteld voor het maischen. Beslag leek wat dun, maar metingen gaven toch een dichtheid volgens recept aan. Wat wel vreemd is dat er maar één zak mout in zat, gelabeld pilsmout. Het recept heeft het over de zak mout(*) terwijl de ingrediëntenlijst het had over meerdere verpakkingen mout. Achteraf denk ik dat het pakket de speciaalmouten mistte. Ik had toch even moeten wegen, maar ja, ik verwacht dat zo 'n pakket kompleet is. Ook bijzonder dat de aangegeven dichtheid gehaald is. Blijkbaar halen we met onze potten en pannen een hoog brouwzaalrendement. Is belangrijk ;-). Apart daarbij is dat de papieren instructie het heeft over een OG van 1.070 terwijl de digitale versie 1.074 aanhoud (welke ook behaald is). Qua water: gemeten met PH-papier en er bleken 2 espresso-lepeltjes (citroen-)zuur nodig om een PH van 5,5 te behalen. Terwijl we in de regel één lepeltje aanhouden. Komende brouwsels maar even extra in de gaten houden. Omdat ik in m'n eentje de wort moest overhevelen in het vergistingsvat (waarvoor ik de meegeleverde plastic emmer heb gebruikt in plaats van onze gewone vergistingsflessen) toch een wat minder rendement gehaald omdat ik niet zowel de ingang als de uitgang van de hevel in de gaten kan houden. Wel geleerd dat het handig is om tussen de klem van de hevel en de pan een (kurken) onderzetter te doen zodat de hevel beter klemt en best goed vast zit. *) Ik zie in het digitale recept dat daar nu ook expliciet 2 à 3 zaken mout staat. Dit was in het gedrukte exemplaar niet het geval...

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, kleine pan, 14 liter.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 7 liter Deventer Diep als maischwater gebruikt. Aan dit water is twee espressolepels citroenzuur toegevoegd.

🌾 Mouten
Dit geeft een totale moutstort van: 1 gram. Dit is een stort van 0 gram mout per liter water.

🗑️ Maischen

We startten met maischen om 12:00 met deze tijden en temperaturen:

Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 60 minuten en was dus klaar om 13:00. Na het maischen bleef er 6.3 liter wort over in de ketel aan het begin van de kook.

🫧 Dichtheid na maischen

Er is geen voorlopige dichtheid na het maischen genoteerd.

🔥 Koken

Het koken startte om 13:10 en was klaar om 14:17. Het koken duurde dus 67 minuten.

Aan het einde van het koken was er nog 5.3 liter wort over (verdamping).

❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (of andere ingrediënten) toegevoegd:
🫧 Oorspronkelijke dichtheid (OG)

De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken met een refractometer gemeten. Deze was: 18 Brix . Dit betekent een OG van 1.074 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚. Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.00 .

❄️ Koelen

Uiteindelijk is er 4.2 liter wort in het vergistingsvat terecht gekomen. (Dit is de wort aan het start van de kook minus de verdamping en de inhoud op de bodem met relatief veel trub.)


🌜 Einde brouwdag...

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...



🧪 Vergisten

Gist (nog) niet genoteerd.

✳️ Dryhop

Dit bier is niet ge-dry-hopped.

❄️ Cold crash

Voor dit bier is een cold crash gestart op dinsdag 14 mei om 00:00. Door het (jong-)bier sterk te koelen (+/- 3℃) aan het eind van de vergisting daalt veel trub naar de bodem zodat het bier helderder wordt. Dit heet "cold crashen". Wij doen dit in de klimaatkast (die eerst werd gebruikt om de vergisting op temperatuur te houden).

🫧 Einddichtheid (FG)

De einddichtheid (FG) is aan het einde van de vergisting met een hydrometer gemeten. Deze was: 1.022 .

👓 Klaren

Er is geen klaringsmiddel toegevoegd.

✨ Alcohol

Voor het berekenen van het alcoholpercentage zijn twee gegevens nodig: De dichtheid van het bier vóórdat de gist suiker omzette in alcohol (oorspronkelijke dichtheid, OG, Original Gravity) en de dichtheid ná het vergisten (uiteindelijke dichtheid, FG, Final Gravity).

Omdat zowel OG als FG bekend zijn kan het alcoholpercentage bepaald worden. Door deze te berekenen komen we uit op een percentage van: 6.4%, afgerond 6%.

🍾 Bottelen

Op donderdag 16 mei is er gebotteld. Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.

⏳ Hergisten en rijpen

Na het bottelen van het bier wordt deze beter als deze wat tijd krijgt. Eerst sowieso twee weken hergisten op fles (voor koolzuur, vergistingstemperatuur) en daarna rijpen in de kelder. Wij houden als vuistregel aan in tenminste vier weken en daarna drie weken per procent boven de 5%. Dit bier heeft een percentage van ongeveer 6% Alc. Dit betekent dat het bier goed te drinken is na ongeveer 4 weken rijpen, plus 4 weken extra. Omdat er is gebottled op donderdag 16 mei, komen we even uit op een datum van ongeveer 11 juli 2024.

🍺 Proefnotities

Er zijn (nog) geen proefnotities.