| OHWELL


🌞 Brouwdag

Op zondag 17 maart is dit bier gebrouwen die welluidend de naam: OHWELL heeft gekregen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Porter.

Op internet gevonden dat een donkere bierstijl wat meer kalk kan gebruiken (bijvoorbeeld hier/ en hier). Daarom wat gips toegevoegd. Opbrengst na het koken was zeer goed met ongeveer 10 liter. Zoveel hadden we nog niet eerder. Vergisting gaf mede hierdoor enorme kliederboel in de klimaatkast. Ook opvallend: De eind SG gemeten met zowel een refractometer als met een dobber gaven (na correctie met de ABV calculator) in beide gevallen een alcoholpercentage van +/- 6%. In eerdere metingen bij andere brouwsels merkten we grotere verschillen.

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.

Bron recept: https://hopblog.nl/porter-recept/

🌾 Mouten

Dit geeft een totale moutstort van: 2662 gram.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 15 liter Deventer Diep gebruikt. Aan dit water is 1 espressolevel citroenzuur toegevoegd.

🗑️ Maischen

Het maischen ving aan om 11:00. Gemaisched werd volgens het volgende schema:

Merk hierbij op dat inbegrepen in de genoemde tijden is de tijd zijn om de genoemde maischtemperatuur te bereiken.

Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 70 minuten en was dus klaar om 12:10.

Na het maischen en het verwijderen (en uitknijpen) van de brouwzak bleef er zo'n 14 liter over aan het begin van de kook.

🔥 Koken

Het water was om 12:40 aan het koken en was klaar om 13:42. Het koken duurde dus 62 minuten.

❇️ Hop

Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (en eventueel andere ingrediënten) toegevoegd, variërend in moment en hoeveelheid:

❄️ Koelen

De oorspronkelijke dichtheid (OG) is aan het einde van het koken zowel met een refractometer als met een hydrometer gemeten. De gemeten einddichtheid was volgens de refractometer: 15 Brix, wat volgens diezelfde meter een OG betekent van 1.057 . De hydrometer gaf een OG van 1.111 aan.

Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld .

 

🌜 Einde brouwdag

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...


🧪 Vergisten

Vergisting gebeurde met 5.5 gram M42 New World Strong Ale (link➚) van Mangrove Jack's bij een temperatuur van 22 ℃.

Dryhop

Er heeft geen dry-hopping plaatsgevonden.

Cold crash

Voor dit bier is geen cold-crash geregistreerd.

Alcohol

De einddichtheid (FG) is uitsluitend met een refractometer gemeten. Deze was: 8 Brix. Met een oorspronkelijke dichtheid (OG) van 1.111 (hydrometer), of 1.057/15 Brix (refractometer), komen we uit op een alcoholpercentage van om-en-nabij: 6% Alc.

NB: Omdat de metingen nogal eens afwijken van de verwachting en soms tegestrijdig met elkaar zijn, ronden we af op hele procenten. Dit om de indruk te voorkomen dat het allemaal erg exact is 😮.

Klaren

Er is geen klaringsmiddel geregistreerd.

🍾 Bottelen

Op vrijdag 5 april is er gebotteld. Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.

Hergisten en lageren

Na het bottelen van het bier heeft deze tijd nodig zich te ontwikkelen. Eerst twee weken hergisten op fles bij vergistingstemperatuur en daarna rusten (lageren) in de kelder. Wij houden voor lageren als vuistregel aan één maand voor de eerste 5% alcohol en daarna één maand per procent. Dit bier heeft een percentage van 6% Alc. Dit betekent dat het bier te consumeren is na 2 weken hergisten plus 2 maanden lageren. Aangezien er is gebottled op vrijdag 5 april, komen we even uit op een datum van ongeveer 14 juni 2024.

🍺 Proefnotities

Er zijn (nog) geen proefnotities.