Details Update

OHWELL

Op zondag 17 maart 2024 is dit bier gebrouwen die we: OHWELL zijn gaan noemen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Porter.

Het recept is gebrouwen op basis van het recept achter deze link➚.

🌞 Brouwdag

Op internet gevonden dat een donkere bierstijl wat meer kalk kan gebruiken (bijvoorbeeld hier/ en hier). Daarom wat gips toegevoegd. Opbrengst na het koken was zeer goed met ongeveer 10 liter. Zoveel hadden we nog niet eerder. Vergisting gaf mede hierdoor enorme kliederboel in de klimaatkast. Ook opvallend: De eind SG gemeten met zowel een refractometer als met een dobber gaven (na correctie met de ABV calculator) in beide gevallen een alcoholpercentage van +/- 6%. In eerdere metingen bij andere brouwsels merkten we grotere verschillen.

Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.

💧 Water

Aan de start van het maischen is 15.0 liter Deventer Diep als maischwater gebruikt. Aan dit water is 1 espressolevel citroenzuur toegevoegd.

🌾 Mouten
Dit geeft een totale moutstort van: 2662 gram. Dit is een stort van 177 gram mout per liter water.

🗑️ Maischen

We startten met maischen om 11:00 met deze tijden en temperaturen:

Het maischen duurde al-met-al dus zo'n 70 minuten en was dus klaar om 12:10. Na het maischen bleef er 14.0 liter wort over in de ketel aan het begin van de kook.

🫧 Dichtheid na maischen

Er is geen voorlopige dichtheid na het maischen genoteerd.

🔥 Koken

Het koken startte om 12:40 en was klaar om 13:42. Het koken duurde dus 62 minuten.

❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (of andere ingrediënten) toegevoegd:
🫧 Oorspronkelijke dichtheid (OG)

De dichtheid is aan het einde van het koken zowel met een hydrometer als met een refractometer gemeten. De hydrometer gaf een OG van 1.065 aan. De refractometer: 15.0 Brix wat via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) een OG betekent van 1.061. Bij twijfel houden we de hydrometer aan. De OG is daarom 1.065.

❄️ Koelen

Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld.

Er is (nog) geen informatie over het koelen.


🌜 Einde brouwdag...

Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...



🧪 Vergisten

Vergisting gebeurde met 5.5 gram M42 New World Strong Ale bij een temperatuur van 22 ℃.

✳️ Dryhop

Dit bier is niet ge-dry-hopped.

❄️ Cold crash

Dit bier is niet ge-cold-crashed.

🫧 Einddichtheid (FG)

De einddichtheid (FG) is aan het einde van de vergisting met een refractometer gemeten. Deze was: 8.0 Brix . Dit betekent een FG van 1.015 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) . Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.00 .

👓 Klaren

Er is geen klaringsmiddel toegevoegd.

✨ Alcohol

Voor het berekenen van het alcoholpercentage zijn twee gegevens nodig: De dichtheid van het bier vóórdat de gist suiker omzette in alcohol (oorspronkelijke dichtheid, OG, Original Gravity) en de dichtheid ná het vergisten (uiteindelijke dichtheid, FG, Final Gravity).

Omdat zowel OG als FG bekend zijn kan het alcoholpercentage bepaald worden. Door deze te berekenen komen we uit op een percentage van: 6.6%, afgerond 7%.

🍾 Bottelen

Op vrijdag 5 april is er gebotteld. Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.

⏳ Hergisten en rijpen

Na het bottelen van het bier wordt deze beter als deze wat tijd krijgt. Eerst sowieso twee weken hergisten op fles (voor koolzuur, vergistingstemperatuur) en daarna rijpen in de kelder. Wij houden als vuistregel aan in tenminste vier weken en daarna drie weken per procent boven de 5%. Dit bier heeft een percentage van ongeveer 7% Alc. Dit betekent dat het bier goed te drinken is na ongeveer 4 weken rijpen, plus 5 weken extra. Omdat er is gebottled op vrijdag 5 april, komen we even uit op een datum van ongeveer 7 juni 2024.

🍺 Proefnotities

Er zijn (nog) geen proefnotities.