OHWELL |
Op zondag 17 maart 2024 is dit bier gebrouwen die we: OHWELL zijn gaan noemen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Porter.
Het recept is gebrouwen op basis van het recept achter deze link➚.
🌞 Brouwdag
Op internet gevonden dat een donkere bierstijl wat meer kalk kan gebruiken (bijvoorbeeld hier/ en hier). Daarom wat gips toegevoegd. Opbrengst na het koken was zeer goed met ongeveer 10 liter. Zoveel hadden we nog niet eerder. Vergisting gaf mede hierdoor enorme kliederboel in de klimaatkast. Ook opvallend: De eind SG gemeten met zowel een refractometer als met een dobber gaven (na correctie met de ABV calculator) in beide gevallen een alcoholpercentage van +/- 6%. In eerdere metingen bij andere brouwsels merkten we grotere verschillen.
Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.
💧 Water
Aan de start van het maischen is 15.0 liter Deventer Diep als maischwater gebruikt. Aan dit water is 1 espressolevel citroenzuur toegevoegd.
🌾 Mouten
- 2200 gram Pale Ale. (83%).
- 240 gram Carafa Special T1. (9%).
- 222 gram Aroma 150 MD. (8%).
🗑️ Maischen
We startten met maischen om 11:00 met deze tijden en temperaturen:
- 10 minuten op 62 ℃.
- 10 minuten op 63 ℃.
- 10 minuten op 65 ℃.
- 40 minuten op 67 ℃.
🫧 Dichtheid na maischen
Er is geen voorlopige dichtheid na het maischen genoteerd.
🔥 Koken
Het koken startte om 12:40 en was klaar om 13:42. Het koken duurde dus 62 minuten.
❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (of andere ingrediënten) toegevoegd:- 11 gram Columbus. Toegevoegd na 0 minuten.
- 11 gram Columbus. Toegevoegd na 50 minuten.
🫧 Oorspronkelijke dichtheid (OG)
De dichtheid is aan het einde van het koken zowel met een hydrometer als met een refractometer gemeten. De hydrometer gaf een OG van 1.065 aan. De refractometer: 15.0 Brix wat via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) een OG betekent van 1.061. Bij twijfel houden we de hydrometer aan. De OG is daarom 1.065.
❄️ Koelen
Na het koken is de hete wort door middel van een dompelbad gekoeld.
Er is (nog) geen informatie over het koelen.
🌜 Einde brouwdag...
Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...
🧪 Vergisten
Vergisting gebeurde met 5.5 gram M42 New World Strong Ale bij een temperatuur van 22 ℃.
✳️ Dryhop
Dit bier is niet ge-dry-hopped.
❄️ Cold crash
Dit bier is niet ge-cold-crashed.
🫧 Einddichtheid (FG)
De einddichtheid (FG) is aan het einde van de vergisting met een refractometer gemeten. Deze was: 8.0 Brix . Dit betekent een FG van 1.015 via een berekening (Sean Terrill's Refractometer Final Gravity Calculator➚) . Voor deze berekening is een wortcorrectiefactor aangehouden van 1.00 .
👓 Klaren
Er is geen klaringsmiddel toegevoegd.
✨ Alcohol
Voor het berekenen van het alcoholpercentage zijn twee gegevens nodig: De dichtheid van het bier vóórdat de gist suiker omzette in alcohol (oorspronkelijke dichtheid, OG, Original Gravity) en de dichtheid ná het vergisten (uiteindelijke dichtheid, FG, Final Gravity).
- ✅ De voor het vergisten genoteerde OG was: 1.065 .
- ✅ De na het vergisten genoteerde FG was: 1.015 .
🍾 Bottelen
Op vrijdag 5 april is er gebotteld. Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.
⏳ Hergisten en rijpen
Na het bottelen van het bier wordt deze beter als deze wat tijd krijgt. Eerst sowieso twee weken hergisten op fles (voor koolzuur, vergistingstemperatuur) en daarna rijpen in de kelder. Wij houden als vuistregel aan in tenminste vier weken en daarna drie weken per procent boven de 5%. Dit bier heeft een percentage van ongeveer 7% Alc. Dit betekent dat het bier goed te drinken is na ongeveer 4 weken rijpen, plus 5 weken extra. Omdat er is gebottled op vrijdag 5 april, komen we even uit op een datum van ongeveer 7 juni 2024.
🍺 Proefnotities
Er zijn (nog) geen proefnotities.