
| KARMENIET
🌞 Brouwdag
Op zondag 3 maart is dit bier gebrouwen die welluidend de naam: KARMENIET heeft gekregen. De bierstijl laat zich omschrijven als: Tripel Karmeliet kloon.
Tripel Karmeliet. Lekker! Maar eens proberen na te maken. We merkten veel trub in de pan na het koken. Veel is meegekomen in de vergistingsfles. Maar lering uit deze batch is dat we ons niet al te druk hoeven maken hierom want na het toevoegen van gelatine en uitvoeren van een cold-crash ontstond er toch een redelijk heldere drank.
Doordat een aardige buurman ons zijn startpakket bier maken heeft geschonken, hebben we nu de beschikking over een drijver en een glas om de dichtheid te meten. Normaal gebruiken we alleen een refractometer. De einddichtheid voor dit bier is daarom op twee manieren gemeten, met 2 verschillende resultaten:
- Refractometer. Gaf een waarde van 9,1 Brix. Na correctieberekening (link) kwamen we uit op een SG van 1.016. Dit zou een alcoholpercentage van 7% betekenen.
- Met een drijver. Gaf een SG van 1010. Dit zou een alcoholpercentage van 8,2% betekenen. Voor het alcoholpercentage gaan we maar halverwege zitten: 8-%. (iets minder dan 8% dus...)
- 2200 gram Pilsener. (77%).
- 260 gram Heidelberg Wheat Malt. (9%).
- 200 gram Carahell. (7%).
- 200 gram Flacked oats. (7%).
- 9 gram Galaxy. Toegevoegd na 0 minuten.
- 6 gram Saaz. Toegevoegd na 0 minuten.
- 15 gram Saaz. Toegevoegd na 0 minuten.
- 3 gram Korianderzaad. Toegevoegd na 0 minuten.
- 3 gram Kardemom. Toegevoegd na 0 minuten.
- 5 gram Sinaasappelschil gedroogd. Toegevoegd na 0 minuten.
Flesjes gemarkeerd met een "1" zijn als laatst gevuld en hebben wat meer trub. Flesje met een "2" heeft geen bottelsuiker. is een experimentje nadat we in eerste instantie vergeten waren in alle flesjes bottelsuiker toe te voegen. Zucht...
Het bier is gebouwen met de volgende installatie: Biab, grote pan, 20 liter.
Bron recept: https://www.debrouwkeuken.nl/recepten/tripel-karmeliet-kloon/
🌾 Mouten
💧 Water
Aan de start van het maischen is 15 liter Deventer Diep gebruikt. Aan dit water is een espressolepel citroenzuur toegevoegd.
🗑️ Maischen
Er is nog geen informatie over het maischen geregistreerd.
🔥 Koken
Er is nog geen informatie over het koken geregistreerd.
❇️ Hop
Tijdens het koken zijn de volgende hoppen (en eventueel andere ingrediënten) toegevoegd, variërend in moment en hoeveelheid:❄️ Koelen
Vreemd, de oorspronkelijke dichtheid (OG) is niet gemeten. Da's niet handig... .
Er is (nog) geen informatie over het koelen.
 
🌜 Einde brouwdag
Na overdoen in vergistingsvat was dit het einde van de brouwdag. Nou ja, nog alles schoonmaken en opruimen natuurlijk...
🧪 Vergisten
Vergisting gebeurde met 5.25 gram SafAle T-58 (link➚) van Fermentis bij een temperatuur van 24 ℃.
Dryhop
Er heeft geen dry-hopping plaatsgevonden.
Cold crash
Voor dit bier is geen cold-crash geregistreerd.
Alcohol
De einddichtheid (FG) is nog niet bekend. Het alcoholpercentage daarom ook niet.
Klaren
Er is geen klaringsmiddel geregistreerd.
🍾 Bottelen
Op zondag 17 maart is er gebotteld. Het is niet bekend hoeveel bottelsuiker is gebruikt.
⏳ Hergisten en lageren
Na het bottelen van het bier heeft deze tijd nodig zich te ontwikkelen. Eerst twee weken hergisten op fles bij vergistingstemperatuur en daarna rusten (lageren) in de kelder. Wij houden voor lageren als vuistregel aan één maand voor de eerste 5% alcohol en daarna één maand per procent. Dit bier heeft een percentage van 8% Alc. Dit betekent dat het bier te consumeren is na 2 weken hergisten plus 4 maanden lageren. Aangezien er is gebottled op zondag 17 maart, komen we even uit op een datum van ongeveer 21 juli 2024.
🍺 Proefnotities
Er zijn (nog) geen proefnotities.