Bijzonderheden...
Dit zou een zware jongen moeten zijn volgens het recept. Het verloop van de vergisting leek ook te duiden op een hoog alcoholpercentage. De teleurstelling was dan ook groot toen we op een bescheiden 7% alcohol uit kwamen. Niet vanwege het gerealiseerde percentage, maar vanwege het verschil met het verwachtte percentage :-( . Echter, terwijl ik dit type, heb ik het ook een meting gedaan voor ons volgende brouwsel, de twice . Ook daar een teluerstellend resultaat na een meting me de refractometer. Daarom toch ook maar even een hydrometer er bij gepakt. En daarmee kom ik op een alcoholpercentage uit dat 2% hoger ligt dan met de refractometer. De komende brouwsels dus toch maar beide methoden gebuiken.
Laat je dus niet foppen door het etiket. Het alcoholpercentage zou zomaar eens een stuk hoger kunnen liggen. The proof of the pudding is in the eating. Hips!
Basis
|
Omschrijving |
Waarde |
Biertype |
Winterbier |
Bron recept |
´t Wort wat |
Brouwdatum |
31 augustus 2024 |
Datum bottelen |
29 september 2024 |
Drinken vanaf |
januari 2025 (voor 7%, dus doe maar maart, maar dan kan het ook nog winters koud zijn :-) ) |
Aantal liters (vergistingsfles) |
8 |
Alcohol |
7 (maar waarschijnlijk meer (9%?). Zie bijzonderheden... |
Berekende kleur |
N.t.b. |
Berekende bitterheid |
N.t.b. |
Water
|
Omschrijving |
Waarde |
Brouwwater / Maischwater |
14 liter |
Maischdikte |
N.t.b. |
Watertype |
Deventer diep |
Toevoegingen water |
Één espressolepel citroenzuur en één espressolepels gips. |
Mout
|
Moutnaam |
Kleur
|
Massa |
Stort %
|
Pilsmout |
3 ebc |
3150 gr |
85 % |
Aroma 150 MD |
130-170 ebc |
300 gr |
8 % |
|
Tarwe |
2,5-3,5 ebc |
265 |
7 % |
Maischen
|
Stap nr |
Temperatuur |
Rusttijd |
1 |
67°C |
75 minuten |
|
- SG na maischen: 14 Bx (1.056)
- Hoeveelheid wort: 11,5 liter
Koken en toevoegingen
|
Hopnaam |
% Alfazuur |
Massa |
Toegevoegd na...
|
Summit |
? |
8 gram |
0 minuten |
Halletauer |
? |
16 gram |
0 minuten |
Saaz |
n.v.t. |
6 gram |
60 minuten |
Donkere basterdsuiker |
n.v.t. |
292 gram |
60 minuten |
- Kooktijd: 70 minuten
- SG na koken: 17,2 Bx (1.071)
- Hoeveelheid wort: 10,5 liter
Vergisten
|
Omschrijving |
Waarde |
Gist soort |
Safbrew T-58 |
Hoofdvergisting |
26 dagen op 22°C |
Cold crash |
3 dagen op 3°C |
Hergisting |
XXXX dagen op 22 °C ?) |
Verloop vergisting
|
Peilmoment |
Seconden per blub... |
01-09 01:00 |
0,6 |
01-09 16:00 |
5 |
02-09 07:00 |
17 |
|
02-09 23:00 |
34 |
|
04-09 06:30 |
42 |
|
06-09 07:30 |
55 |
|
07-09 20:00 |
64 |
Bottelen
|
Omschrijving |
Waarde |
Volume per flesjes |
30cl |
Hoeveel flesjes |
25 |
Bottelsuiker per flesje |
4gr/lt |
Proefnotities
Nader te bepalen...