20240831

Bijzonderheden...

Dit zou een zware jongen moeten zijn volgens het recept. Het verloop van de vergisting leek ook te duiden op een hoog alcoholpercentage. De teleurstelling was dan ook groot toen we op een bescheiden 7% alcohol uit kwamen. Niet vanwege het gerealiseerde percentage, maar vanwege het verschil met het verwachtte percentage :-( . Echter, terwijl ik dit type, heb ik het ook een meting gedaan voor ons volgende brouwsel, de twice . Ook daar een teluerstellend resultaat na een meting me de refractometer. Daarom toch ook maar even een hydrometer er bij gepakt. En daarmee kom ik op een alcoholpercentage uit dat 2% hoger ligt dan met de refractometer. De komende brouwsels dus toch maar beide methoden gebuiken.

Laat je dus niet foppen door het etiket. Het alcoholpercentage zou zomaar eens een stuk hoger kunnen liggen. The proof of the pudding is in the eating. Hips!

Basis

Omschrijving Waarde
Biertype Winterbier
Bron recept ´t Wort wat
Brouwdatum 31 augustus 2024
Datum bottelen 29 september 2024
Drinken vanaf januari 2025 (voor 7%, dus doe maar maart, maar dan kan het ook nog winters koud zijn :-) )
Aantal liters (vergistingsfles) 8
Alcohol 7 (maar waarschijnlijk meer (9%?). Zie bijzonderheden...
Berekende kleur N.t.b.
Berekende bitterheid N.t.b.

Water

Omschrijving Waarde
Brouwwater / Maischwater 14 liter
Maischdikte N.t.b.
Watertype Deventer diep
Toevoegingen water Één espressolepel citroenzuur en één espressolepels gips.

Mout





Moutnaam Kleur
Massa Stort %
Pilsmout 3 ebc 3150 gr 85 %
Aroma 150 MD 130-170 ebc 300 gr 8 %
  Tarwe 2,5-3,5 ebc 265 7 %

Maischen

  Stap nr Temperatuur Rusttijd
1 67°C 75 minuten
  • SG na maischen: 14 Bx (1.056)
  • Hoeveelheid wort: 11,5 liter

Koken en toevoegingen

 

Hopnaam % Alfazuur Massa Toegevoegd na...
Summit ? 8 gram 0 minuten
Halletauer ? 16 gram 0 minuten
Saaz n.v.t. 6 gram 60 minuten
Donkere basterdsuiker n.v.t. 292 gram 60 minuten
  • Kooktijd: 70 minuten
  • SG na koken: 17,2 Bx (1.071)
  • Hoeveelheid wort: 10,5 liter

Vergisten

  Omschrijving Waarde
Gist soort Safbrew T-58
Hoofdvergisting 26 dagen op 22°C
Cold crash 3 dagen op 3°C
Hergisting XXXX dagen op 22 °C ?)

Verloop vergisting

 

Peilmoment Seconden per blub...
01-09 01:00 0,6
01-09 16:00 5
02-09 07:00 17
  02-09 23:00 34
  04-09 06:30 42
  06-09 07:30 55
  07-09 20:00 64
  • SG na vergisten:  9,4 Bx

Bottelen

Omschrijving Waarde
Volume per flesjes 30cl
Hoeveel flesjes 25
Bottelsuiker per flesje 4gr/lt

Proefnotities

Nader te bepalen...