Bijzonderheden...
Een witbier met koriander en sinaasappelschil. Is een heel licht bier gebleken. Ook niet zo raar met een aanvangsdichtheid van 1043. De daaropvolgende vergisting leek eerst te duiden op een besmetting, tenminste zolas we dit in het verleden wel eens ervaren hebben: Heftige start en daarna plotsklaps stoppen. Maar het lijkt mee te vallen: Na nog een week in de fles te hebben laten zitten toch maar even geproefd. Niet verkeerd. Dus toch maar gebotteld. De gelegenheid te baat genomen om te experimenteren met verschillende hoeveelheden bottelsuiker. We zijn hiervoor uitgegaan van 6 gram per flesje. Dit toedienen met 5ml oplossing. Deel van de flesje van 4 ml oplossing voorzien en een deel met 3 ml.
En wat betreft het logo: Wat is er nu witter dan sneeuw. Heel geschikt voor een witbier dus. Behalve dat als we eerlijk zijn het bier er eerder uitziet als gele sneeuw... ;-)
"Een verfrissende dorstlesser."
Basis
|
Omschrijving |
Waarde |
Biertype |
Witbier |
Bron recept |
Brouwbeesten |
Brouwdatum |
29 juni 2024 |
Datum bottelen |
17 juli 2024 |
Drinken vanaf |
17 augustus 2024 |
Aantal liters (vergistingsfles) |
9+ |
Alcohol |
3+% |
Berekende kleur |
N.t.b. |
Berekende bitterheid |
N.t.b. |
Water
|
Omschrijving |
Waarde |
Brouwwater / Maischwater |
15 liter |
Maischdikte |
*** |
Watertype |
Deventer diep |
Toevoegingen water |
Twee en een halve espressolepels citroenzuur |
Mout
|
Moutnaam |
Kleur
|
Massa |
Stort %
|
Pilsmout |
3 ebc |
1500 gr |
60 % |
Tarwemout |
25 ebc |
1000 gr |
40 % |
Maischen
|
Stap nr |
Temperatuur |
Rusttijd |
1 |
67°C |
60 minuten |
|
- SG na maischen: 10 Bx (1.040)
- Hoeveelheid wort: 13,9 liter
Koken en toevoegingen
|
Hopnaam |
% Alfazuur |
Massa |
Toegevoegd na...
|
Halletauer Mittelfruh |
? |
15 gram |
0 minuten |
Halletauer Mittelfruh |
? |
18 gram |
60 minuten |
Koriander |
n.v.t. |
7 gram |
60 minuten |
Sinaasappelschil (gedroogd) |
n.v.t. |
5 gram |
60 minuten |
- Kooktijd: 68 minuten
- SG na koken: 10,5 Bx (1.043)
- Hoeveelheid wort: 13 liter
Vergisten
|
Omschrijving |
Waarde |
Gist soort |
Safbrew S-33 |
Hoofdvergisting |
18 dagen op 21°C |
Cold crash |
2 dagen op 3°C |
Hergisting |
x dagen in woonkamer/gang (21 à 22 °C ?) |
Verloop vergisting
|
Peilmoment |
Seconden per blub... |
29-6 22:00 |
1,5 |
30-6 08:15 |
0,5 |
30-6 19:00 |
- |
- SG na vergisten: 6,0 Bx (1.023)
Bottelen
|
Omschrijving |
Waarde |
Volume per flesjes |
30cl |
Hoeveel flesjes |
29 |
Bottelsuiker per flesje |
6gr/5ml (9 x 5ml, 10 x 5ml, 10 x 3ml) |
Proefnotities
Lekker. Vaker brouwen. Meer koriander en sinaasappel mag. En meer mout voor een wat vollere smaak en ietsje meer alcohol.