20240427

Bijzonderheden...

Bier gemaakt op basis van een starter-pakket, gekregen van een buurman die daar zelf onvoldoende tijd voor heeft :-) . M 'n mattie Mat had andere bezigheden dus dis is een solo brouwsel van Rolf. Nou prima, kom maar door. Instructies op het pakket gevolgd, maar geconverteerd naar brew-in-a-bag methode. Dus bijvoorbeeld maischwater en spoelwater bij elkaar opgeteld voor het maischen. Beslag leek wat dun, maar metingen gaven toch een dichtheid volgens recept aan. Wat wel vreemd is dat er maar één zak mout in zat, gelabeld pilsmout. Het recept heeft het over de zak mout(*) terwijl de ingrediëntenlijst het had over meerdere verpakkingen mout. Achteraf denk ik dat het pakket de speciaalmouten mistte. Ik had toch even moeten wegen, maar ja, ik verwacht dat zo 'n pakket kompleet is. Ook bijzonder dat de aangegeven dichtheid gehaald is. Blijkbaar halen we met onze potten en pannen een hoog brouwzaalrendement. Is belangrijk ;-). Apart daarbij is dat de papieren instructie het heeft over een OG van 1.070 terwijl de digitale versie 1.074 aanhoud (welke ook behaald is).

Qua water: gemeten met PH-papier en er bleken 2 espresso-lepeltjes (citroen-)zuur nodig om een PH van 5,5 te behalen. Terwijl we in de regel één lepeltje aanhouden. Komende brouwsels maar even extra in de gaten houden.

Omdat ik in m'n eentje de wort moest overhevelen in het vergistingsvat (waarvoor ik de meegeleverde plastic emmer heb gebruikt in plaats van onze gewone vergistingsflessen) toch een wat minder rendement gehaald omdat ik niet zowel de ingang als de uitgang van de hevel in de gaten kan houden. Wel geleerd dat het handig is om tussen de klem van de hevel en de pan een (kurken) onderzetter te doen zodat de hevel beter klemt en best goed vast zit.

*) Ik zie in het digitale recept dat daar nu ook expliciet 2 à 3 zaken mout staat. Dit was in het gedrukte exemplaar niet het geval...

Basis

Omschrijving Waarde
Biertype Blond
Bron recept Brewmonkey
Brouwdatum 27 april 2024
Datum bottelen ...
Drinken vanaf ...
Aantal liters (vergistingsfles) 4+
Alcohol ?%
Berekende kleur N.t.b.
Berekende bitterheid N.t.b.

Water

Omschrijving Waarde
Brouwwater / Maischwater 7 liter
Maischdikte Hmmm (zie bijzonderheden...)
Watertype Deventer diep
Toevoegingen water Twee espressolepels citroenzuur

Mout

Moutnaam Kleur
Massa Stort %
Zie bijzonderheden ? ? ?
Zie bijzonderheden ? ? ?

Maischen

  Stap nr Temperatuur Rusttijd
1 62°C 47 minuten
2 72°C 20 minuten
3 78°C 5 minuten
  • SG na maischen: 14,1 Bx (1.058)
  • Hoeveelheid wort: 6,3 liter

Koken en toevoegingen

  Hopnaam % Alfazuur Massa Toegevoegd na...
Styrian Goldings ? 8 gram 0 minuten
Styrian Goldings ? 22 gram 50 minuten
Kristalsuiker n.v.t. 60 gram 55 minuten
  • Kooktijd: 67 minuten
  • SG na koken: 18 Bx (1.074)
  • Hoeveelheid wort: 5,3 liter

Vergisten

  Omschrijving Waarde
Gist soort ?
Hoofdvergisting ? dagen op 21°C
Cold crash x dagen op 3°C
Hergisting 19 dagen op 21°C

Verloop vergisting

 

Peilmoment Seconden per blub...
29-4 19:00 4
... ...
  • SG na vergisten: zie: Bijzonderheden...