20240317

Bijzonderheden...

Vergisting ging er ruig aan toe waarbij de wort zich met kracht door het waterslot heeft gewurmd. Vandaar het logo. Op internet gevonden dat een donkere bierstijl wat meer kalk kan gebruiken (bijvoorbeeld hier en hier). Daarom wat  gips toegevoegd. Opbrengst na het koken was zeer goed met ongeveer 10 liter. Zoveel hadden we nog niet eerder. Kliederboel in de klimaatkast! (Maar een goeie kliederboel :-) ) . Ook opvallend: De eind SG gemeten met zowel een refractometer als met een dobber gaven (na correctie met de ABV calculator) in beide gevallen een alcoholpercentage van +/- 6%. In eerdere metingen bij andere brouwsels merkte ik grotere verschillen.

Basis

Omschrijving Waarde
Biertype Porter
Bron recept Hopblog
Brouwdatum 17 maart 2024 (11:30 - 16:30)
Datum bottelen 05 april 2024
Drinken vanaf begin juni 2024
Aantal liters (vergistingsfles) 10
Alcohol 6%
Berekende kleur N.t.b.
Berekende bitterheid N.t.b.

Water

Omschrijving Waarde
Totaal brouwwater 15liter
Maischdikte 5.64 l/kilo
Maischwater 15 liter
Watertype Deventer diep
Toevoegingen water 1 espressolevel citroenszuur

Mout

Moutnaam Kleur
Massa Stort %
Weyermann Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC 2200 gram 82.7%
Weyermann Carafa Special T1 800 - 1000 EBC 240 gram 9.0%
Dingemans Aroma 150 130 - 150 EBC 222 gram 8.3%

Maischen

Stap nr Temperatuur Rusttijd
1 62°C > 67°C 30 minuten
2 67°C 40 minuten
  • SG na maischen: 13,1 Bx (1.053
  • Hoeveelheid wort: 14 liter

Koken en toevoegingen

Hopnaam % Alfazuur
Massa Toegevoegd na...
Columbus 16,3% 11 gram 0 min.
Columbus 16,3% 11 gram 50 min.
  • Kooktijd: 62 minuten
  • SG na koken: 15,0 Bx (1.057)

Vergisten

Omschrijving Waarde
Gist soort Mangrove jack's MJ-42 (5,5 gram)
Hoofdvergisting 16 dagen op 22°C
Hergisting X dagen op 21°C

Verloop vergisting

Peilmoment Seconden per blub...
18-3 06:30 1,5
18-3 18:00 0,5? (Overstroming)
19-3 06:30 0,5? (Overstroming)
19-3 23:00 4
20-3 08:00 10
21-3 23:00 31
22-3 08:00 41
23-3 07:30 52
  • SG na vergisten: 8,0 Bx (1.012)
  • Lageren vanaf X april 2024