20240303

Bijzonderheden...

Tripel Karmeliet. Lekker! Maar eens proberen na te maken. We merkten veel trub in de pan na het koken. Veel is meegekomen in de vergistingsfles. Maar lering uit deze batch is dat we ons niet al te druk hoeven maken hierom want na het toevoegen van gelatine en uitvoeren van een cold-crash ontstond er toch een redelijk heldere drank.

Doordat een aardige buurman ons zijn startpakket bier maken heeft geschonken, hebben we nu de beschikking over een drijver en een glas om de dichtheid te meten. Normaal gebruiken we alleen een refractometer. De einddichtheid voor dit bier is daarom op twee manieren gemeten, met 2 verschillende resultaten:

  • Refractometer. Gaf een waarde van 9,1 Brix. Na correctieberekening (link) kwamen we uit op een SG van 1.016. Dit zou een alcoholpercentage van 7% betekenen.
  • Met een drijver. Gaf een SG van 1010. Dit zou een alcoholpercentage van 8,2% betekenen.

Voor het alcoholpercentage gaan we maar halverwege zitten: 8-%. (iets minder dan 8% dus...)

Flesjes gemarkeerd met een "1" zijn als laatst gevuld en hebben wat meer trub. Flesje met een "2" heeft geen bottelsuiker. is een experimentje nadat we in eerste instantie vergeten waren in alle flesjes bottelsuiker toe te voegen. Zucht...

Basis

Omschrijving Waarde
Biertype Tripel Karmeliet
Bron recept De brouwkeuken
Brouwdatum 03 maart 2024
Datum bottelen 17 maart 2024
Drinken vanaf juli 2024
Aantal liters (vergistingsfles) 10
Alcohol 7+%
Berekende kleur N.t.b.
Berekende bitterheid N.t.b.

Water

Omschrijving Waarde
Brouwwater / Maischwater 15 liter
Maischdikte 5.24 l/kilo
Watertype Deventer diep
Toevoegingen water Geen

Mout

Moutnaam Kleur
Massa Stort %
Pilsmout (EBC 3): 2,2 kg 3 EBC 2200 gram 77%
Tarwemout licht (EBC 3) 3 EBC 260 gram 9%
Carahell (EBC 25) 25 EBC 200 gram 7%
Havervlokken - 200 gram 7%

Maischen

Stap nr Temperatuur Rusttijd
1 67°C 60+? minuten
  • SG na maischen: ? Bx (1.045)
  • Hoeveelheid wort: 13 liter

Koken en toevoegingen

Hopnaam % Alfazuur Massa Toegevoegd na...
Galaxy 15,3% 9 gram 0 minuten
Saaz 3,1% 6 gram 50 minuten
Saaz 3,1% 15 gram 65 minuten
Koriander - 3 gram 60 minuten
Kardemom - 2 pitjes 60 minuten
Sinaasappelschil - 5 gram 67 minuten
  • Kooktijd: ? minuten
  • SG na koken: ? Bx (?)

Vergisten

Omschrijving Waarde
Gist soort Safale T-58
Hoofdvergisting 14 dagen op 24°C
Hergisting 19 dagen op 21°C

Verloop vergisting

Peilmoment Seconden per blub...
4-3 07:00 0,5
5-3 07:00 4
6-3 07:00 12
8-3 07:00 50
  • SG na vergisten: zie: Bijzonderheden...