Bijzonderheden...
Tripel Karmeliet. Lekker! Maar eens proberen na te maken. We merkten veel trub in de pan na het koken. Veel is meegekomen in de vergistingsfles. Maar lering uit deze batch is dat we ons niet al te druk hoeven maken hierom want na het toevoegen van gelatine en uitvoeren van een cold-crash ontstond er toch een redelijk heldere drank.
Doordat een aardige buurman ons zijn startpakket bier maken heeft geschonken, hebben we nu de beschikking over een drijver en een glas om de dichtheid te meten. Normaal gebruiken we alleen een refractometer. De einddichtheid voor dit bier is daarom op twee manieren gemeten, met 2 verschillende resultaten:
- Refractometer. Gaf een waarde van 9,1 Brix. Na correctieberekening (link) kwamen we uit op een SG van 1.016. Dit zou een alcoholpercentage van 7% betekenen.
- Met een drijver. Gaf een SG van 1010. Dit zou een alcoholpercentage van 8,2% betekenen.
Voor het alcoholpercentage gaan we maar halverwege zitten: 8-%. (iets minder dan 8% dus...)
Flesjes gemarkeerd met een "1" zijn als laatst gevuld en hebben wat meer trub. Flesje met een "2" heeft geen bottelsuiker. is een experimentje nadat we in eerste instantie vergeten waren in alle flesjes bottelsuiker toe te voegen. Zucht...
Basis
|
Omschrijving |
Waarde |
Biertype |
Tripel Karmeliet |
Bron recept |
De brouwkeuken |
Brouwdatum |
03 maart 2024 |
Datum bottelen |
17 maart 2024 |
Drinken vanaf |
juli 2024 |
Aantal liters (vergistingsfles) |
10 |
Alcohol |
8-% |
Berekende kleur |
N.t.b. |
Berekende bitterheid |
N.t.b. |
Water
|
Omschrijving |
Waarde |
Brouwwater / Maischwater |
15 liter |
Maischdikte |
5.24 l/kilo |
Watertype |
Deventer diep |
Toevoegingen water |
Een espressolepel citroenzuur |
Mout
|
Moutnaam |
Kleur
|
Massa |
Stort %
|
Pilsmout (EBC 3): 2,2 kg |
3 EBC |
2200 gram |
77% |
Tarwemout licht (EBC 3) |
3 EBC |
260 gram |
9% |
Carahell (EBC 25) |
25 EBC |
200 gram |
7% |
Havervlokken |
- |
200 gram |
7% |
Maischen
|
Stap nr |
Temperatuur |
Rusttijd |
1 |
67°C |
60+? minuten |
- SG na maischen: ? Bx (1.045)
- Hoeveelheid wort: 13 liter
Koken en toevoegingen
|
Hopnaam |
% Alfazuur |
Massa |
Toegevoegd na...
|
Galaxy |
15,3% |
9 gram |
0 minuten |
Saaz |
3,1% |
6 gram |
50 minuten |
Saaz |
3,1% |
15 gram |
65 minuten |
Koriander |
- |
3 gram |
60 minuten |
Kardemom |
- |
2 pitjes |
60 minuten |
Sinaasappelschil |
- |
5 gram |
67 minuten |
- Kooktijd: ? minuten
- SG na koken: ? Bx (?)
Vergisten
|
Omschrijving |
Waarde |
Gist soort |
Safale T-58 |
Hoofdvergisting |
14 dagen op 24°C |
Hergisting |
19 dagen op 21°C |
Verloop vergisting
|
Peilmoment |
Seconden per blub... |
4-3 07:00 |
0,5 |
5-3 07:00 |
4 |
6-3 07:00 |
12 |
8-3 07:00 |
50 |
- SG na vergisten: zie: Bijzonderheden...